Dansfestival DANSSTORM strijkt neer in Mechelen

11 September 2023

Dansfestival DANSSTORM strijkt neer in Mechelen

"Onze zomer is al langer veel meer dan enkel onze muziekfestivals" - Kristof Calvo

Van 15 t.e.m. 17 september sluit De Zomer is van Mechelen af met een bijzonder weekend voor zowel dansliefhebbers als cultuurminnaars. DANSSTORM, het rondtrekkende dansfestival van Danspunt, zal het bruisende hart van Mechelen transformeren tot een levendig dansspektakel. In een samenwerking tussen Danspunt, RADAR en Mechelen Feest, wordt een weekend lang een gevarieerd programma aangeboden, waarin jonge makers, dansinstructeurs en gedreven amateur-dansgroepen centraal staan. Dit evenement viert dans in al haar vormen, en overstijgt daarbij taal-, leeftijds- en cultuurgrenzen.

Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest vertelt: “De Zomer is van Mechelen willen we in stijl afsluiten. We hebben al veel mooie momenten gekend en daar gaan er dus ook nog enkele bijkomen. We zijn daarom heel tevreden dat DANSSTORM in Mechelen neerstrijkt. Onze zomer is al langer veel meer dan enkel onze muziekfestivals. Dit groot dansfeest met vele makers en groepen zorgt voor nog meer diversiteit. Om het programma alle ruimte te geven, valt het ook samen met autovrije zondag, een bewuste keuze. Dat zal extra genieten zijn. Het is echt een Mechels verhaal geworden want er treden bijzonder veel Mechelaars op tijdens DANSSTORM. Zoals alles wat we doen, is ook dit een verhaal van een sterke samenwerking tussen vele partners. Zo is Mechelen op zijn best.”

Op verschillende locaties in de binnenstad Mechelen, zoals de Kruidtuin, de sfeervolle Sinte-Mettetuin, de iconische Grote Markt en het Cultuurplein wordt er een weekend lang een brede waaier van dans, korte en lange voorstellingen, solo of in groep, voorgesteld. Op zondagnamiddag wordt de stad autovrij, wat bezoekers de mogelijkheid biedt om ongestoord van dansvoorstellingen in het centrum te genieten.  In de afgelopen maanden hebben Mechelaars zich vol enthousiasme ingeschreven via een open oproep. Het programma werd samengesteld door Danspunt en RADAR. Tijdens het weekend van DANSSTORM kan je maar liefst 26 Mechelse initiatieven in actie zien. Björn Siffer, schepen van cultuur: "Danspunt komt niet zomaar naar onze stad, maar werkt schitterend samen met het culturele weefsel van Mechelen. Het festival wil alle Mechelaars aan het dansen brengen en legt de focus daarbij sterk op talentontwikkeling en participatie. RADAR speelt dus een belangrijke rol in de veelzijdige programmatie. Het publiek zal veel Mechelse artiesten en verenigingen aan het werk kunnen zien, waaronder de Marlynes Dansstudio, S-Sport, de majorettes van Va et Vient, Amina Idrissu, Zach swagga, Oona Van Aken, circusartieste Anouk Robbeets, Brassband Hombeek… te veel om ze allemaal op te noemen. Het belooft een prachtig weekend vol dans en muziek te worden, voor en door de Mechelaars!"

Het festival is ontworpen om zowel gezinnen, fervente dansliefhebbers als toevallige voorbijgangers te amuseren. Voor degenen die zelf de dansbenen willen losgooien, biedt het weekend tal van dansinitiaties, waaronder tango van El Ardoroso, Griekse dans van dansgroep Kalitsa of Gedans vanuit de Turnkring Moedig en Vrij Mechelen. Toegankelijk voor alle niveaus zonder enige voorkennis vereist.

"Het is niet enkel Danspunt die het festival creëert. Het zijn de partners, de Mechelse artiesten, de lokale dansscholen, het publiek, zij die komen dansen ... Zij maken samen DANSSTORM tot wat het is: een wervelend gebeuren vol verbinding en aanstekelijk dansplezier”, sluit Laura Fournier, projectcoördinator bij Danspunt af.

Het volledige programma kan je hier ontdekken: www.dansstorm.be