Sta zondag stil bij jouw geluk midden in de Mechelse natuur

18 Maart 2022

Sta zondag stil bij jouw geluk midden in de Mechelse natuur

Het Mechels Broek staat op zondag 20 maart in het teken van “geluk”. Op de Dag van het geluk worden er verschillende activiteiten en workshops georganiseerd om deelnemers aan te moedigen stil te staan bij hun geluk. Ook vindt Sjel, een architecturaal en muzikaal kunstwerk dat uitnodigt tot reflectie, hier zijn nieuwe standplaats.

Op de Dag van het geluk is er geen betere locatie dan het Mechels Broek, om stil te staan bij je eigen geluk. Omgeven door prachtige natuur, rust en de mogelijkheid tot wandelen en bewegen. Op zondag 20 maart organiseren Stad Mechelen, Natuurpunt, UilenSpiegel VZW, Happy Mood Places en OverKop verschillende activiteiten. Hiermee nodigen ze deelnemers uit tot reflectie.

“Iedereen wil gelukkig zijn. Maar dat is zeker niet simpel. En als de stad daar een klein handje in kan toesteken, dan graag! Daarom dat we op de Dag van het geluk een mooi en gratis programma aanbieden in een prachtige omgeving: Ons eigen Muizen. Deelnemers van alle leeftijden zullen met een vol hart en nieuwe tools om hun eigen geluk te vinden, naar huis gaan”, zegt schepen van sociale zaken en welzijn Gabriella De Francesco.

“Het programma van Dag van het Geluk sluit bij het jaarthema Zinderende Stilte. ‘Niet toevallig speelt Sjel een hoofdrol in het programma. Het is een plek om stilte en rust te vinden, belangrijk om gelukkig te kunnen zijn. We vieren de stilte, en dat gaan we nog vaker doen”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.

PROGRAMMA
Om 12u ontdek je in het bezoekerscentrum van Natuurpunt, de Geluksdriehoek met de workshop “Geluk zit in een kleine driehoek”. Starten doe je met een tas soep, afsluiten met een lichte lunch. Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht.

Wat ook kan is een korte wandeling naar de nieuwe stopplaats van Sjel, een hondertal meter van het bezoekerscentrum. Sjel, een realisatie van de partners vanuit beschermd natuurpark rivierenland in het kader van themajaar zinderende stilte, is een rondtrekkende spiegelkubus waarin je geniet van serene muziek en prachtige natuur.

“Natuurtekortsyndroom is een verzamelnaam voor een reeks psychologische problemen die ontstaan door een gebrek aan contact met de natuur. De partners van Natuurpark Rivierenland zetten samen in op het verbinden van de versnipperde natuur, zodat we op termijn stilte- en rustplekken kunnen creëren om dit tegen te gaan. De Dag van het Geluk is voor Natuurpunt het perfecte moment om deze ambities onder de aandacht te brengen met dit initiatief”, zegt Nils Iwens, coördinator Natuurpark Rivierenland.

Bij Sjel staat de AMA-bank, kort voor Ask Me Anything. Deze trekt ook rond. Maar van 14u tot 16u zitten vrijwilligers UilenSpiegel vzw op de bank die een open en respectvol gesprek aangaan met iedereen die op de bank komt zitten. Illustratoren Kirsten Maeyaert en Zinzi Moons brengen de gesprekken in beeld.

"In onze vereniging bouwen lotgenoten samen aan elkaars geluk. Te kunnen zijn wie je bent, goed omringd worden door gelijkgestemde zielen en dat op activiteiten die je goed doen voelen (zoals een natuurwandeling in groep): Dat zit in onze 'natuur'. We spreiden onze takken bovendien graag verder uit....naar een samenleving waarin ieder zichzelf kan zijn en zich mentaal goed mag voelen", vervolledigt Anneke Krols, bewegingswerker UilenSpiegel vzw.

Van 13u30 tot 16u worden er kaartjes verzonden door kinderen en jongeren naar hun Warme William, iemand die er voor hen is, die hen steunt en naar hen luistert. In samenwerking met Happy Mood Places en Overkop Mechelen

Vind het uitgebreide programma en inschrijvingen via https://www.mechelen.be/dag-van-het-geluk

Ook de pers is zeer welkom om een kijkje te nemen.
Om 14u aan Sjel is er gelegenheid tot interview.