Een welgemeende 'dankjewel'!

05 December 2022

Een welgemeende 'dankjewel'!

Vandaag is het de Internationale Dag van de Vrijwilliger, een dag om hen uitdrukkelijk te bedanken voor hun menslievende inzet. 16 procent van de Mechelaars zijn vrijwilligers, en dat aantal gaat elk jaar in stijgende lijn omhoog. Dat schenkt de stad vertrouwen om de schouders mee onder een groot event als de Special Olympics te zetten, en sterkt de ambitie om Europese hoofdstad voor vrijwilligerswerk te worden.

Dag van de vrijwilliger

“We staan niet altijd stil bij het werk dat vrijwilligers doen. Vandaag, op 5 december, willen we dat uitdrukkelijk wel doen. Want het zijn deze mensen die er mee voor zorgen dat verenigingen draaien. Het zijn zij die hun volle aandacht geven aan anderen via onder meer hun inzet in zorginstellingen, socio-culturele partners of buurtgerichte initiatieven. Zij die, zonder verwachting, warmte en zorgzaamheid brengen. Zij die verbinden en zorgen voor kleine dagelijkse vreugdemomenten bij een ander. Zij zorgen voor ontmoeting”, aldus schepen van ontmoeting Rina Rabau Nkandu.

Special Olympics 2023

In 2023 strijken de Special Olympics Nationale Spelen neer in Mechelen. Elk jaar zetten ongeveer 1800 vrijwilligers per dag zich in om de spelen vlekkeloos te laten verlopen. Het belang van vrijwilligers blijft dus gelden. Er zal ook extra aandacht aan toegankelijk vrijwilligerswerk besteed worden zodat iedereen die wil, iets vanuit hun eigen talenten kan bijdragen. G-sport ambassadeur en super vrijwilliger Piet den Boer bereidt samen met vele partners de Special Olymics in onze stad. Over zijn eigen engagement zegt hij het volgende: “If you have the oppurtunity to do something for someone else, you should do it !”.

Heb je interesse om mee te vrijwilligen? Neem dan zeker een kijkje op: www.mechelen.be/vrijwilligers-special-olympics

European Volunteering Capital

De stadsmonitor toont een jaarlijkse groei in het aantal Mechelaars dat zich als vrijwilliger inzet. Die solidariteit wil de stad blijven stimuleren. Daarom zal Mechelen zich in 2023 kandidaat stellen om in 2025 Europese vrijwilligershoofdstad te worden. Een titel die uitgereikt wordt door het Centre For European Volunteering. 

“Door mee te dingen, willen we de inzet van alle vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers in Mechelen in de kijker zetten en onze waardering uiten naar de ondersteuning en realisaties die ze leveren voor onze stad”, vertelt schepen Rabau Nkandu.

Vrijwilligerspunt 

Er zijn 1200 vrijwilligers actief bij de stedelijke entiteiten. Daarnaast zijn meer dan 500 vrijwilligersorganisaties actief in Mechelen. Zowel vrijwilligers als organisaties kunnen gebruik maken van het digitaal vrijwilligerspunt voor advies en om vrijwilligerswerk of vrijwilligers te zoeken. Het online platform biedt een handig overzicht van alle vrijwilligerstaken die momenteel vacant zijn. Kandidaat-vrijwilligers kunnen filters instellen en zo heel gericht zoeken naar iets wat bij hen past. Het contactformulier dat ze invullen, komt dan meteen bij de juiste organisatie terecht. Zo vinden vraag en aanbod elkaar op een vlotte manier.

Voor meer info, surf naar: www.mechelenmakers.be/vrijwilligerspunt