Cultuurcentrum Mechelen organiseert reeks winterse concerten

14 November 2023

Cultuurcentrum Mechelen organiseert reeks winterse concerten

“Met deze winterse concerten willen we een ruimte creëren waarin mensen kunnen vertragen, zich verbinden met kunst en emotie en de waarde van stilte en onthaasting kunnen herontdekken in een tijd waarin het tempo van het moderne leven vaak hoog ligt”

Winterslaap: vanaf 17 november

Met Winterslaap presenteert Cultuurcentrum Mechelen tussen november en februari een aantal concerten die het winterse gevoel met veel warmte omarmen. Elektronica, vocaal, piano… Alles kan, zolang het de luisteraar onderdompelt in een wereld waar traagheid en verstilling samengaan met overrompeling en intensiteit.

In de koude en donkere wintermaanden verloopt het tempo in de natuur trager. Energie wordt gespaard zodat alles met de eerste warmte in de lente weer kan ontluiken. De mens heeft dit tempo altijd mee gevolgd. De laatste decennia kwam deze winterse traagheid echter steeds meer onder druk te staan. Door opeenvolgende coronalockdowns ontdekten velen weer de waarde van stilte en onthaasten. Niet voor niets stond deze problematiek centraal in Mechelen in 2022 met het stadsfestival Zinderende Stilte.

“Met deze winterse concerten willen we een ruimte creëren waarin mensen kunnen vertragen, zich verbinden met kunst en emotie en de waarde van stilte en onthaasting kunnen herontdekken in een tijd waarin het tempo van het moderne leven vaak hoog ligt”, zegt schepen Björn Siffer. “Als eerste kijken we uit naar het concert ‘Ode aan de donkerte’ op 17 november in het Cultuurcentrum. Het belooft een bijzondere avond te worden waarbij de bezoekers worden meegenomen op een reis door donkere emoties en de schoonheid die daarin schuilt.”

Programma

IJlland
Ode aan de Donkerte
VR 17.11.23 - 20:15 – Cultuurcentrum Kerk

Met Ode aan de donkerte willen muzikante Patricia Vanneste (Sjel, Sohnarr) en schrijfster Lies Verswijfel een hommage brengen aan emoties waarin we in onze samenleving moeilijk blijf mee weten. Via soundscapes, muziek en storytelling wordt er ruimte gecreëerd voor donkerte om er gewoon te mogen ‘zijn’. Voor liggend publiek.

Echo Collective
Johann Johansson ’12 Conversations’
VR 15.12.23 - 20:15 - Cultuurcentrum Kerk

Vlak voor zijn dood vroeg Oscarwinnaar Johann Jóhannsson aan het Brusselse Echo Collective om zijn werk 12 Conversations With Thilo Heinzmann op te nemen. Omdat de componist tijdens het creatieproces overleed, moesten de leden van ensemble het voor hun opname doen met hun laatste gesprekken met Jóhannsson. Een intieme ode aan een groot componist die in 2010 op dezelfde plek heeft opgetreden.

Boshaard
Chromophobia
ZA 13.01.24 - 20:15 - CCM Koor

Chromophobia is een unieke beleving die het midden houdt tussen concert en filmbezoek. Verschillende kortfilms van de onlangs overleden filmmaker Raoul Servais worden door Boshaard live van muziek voorzien. Een donkere trip doorheen piano improvisaties, beklijvende thema’s en beats terwijl Servais het publiek visueel bij de hand neemt.

Sander De Keere
ZA 24.02.24 - 20:15 - CCM Koor

Minder in een wereld van steeds meer. Componist en muzikant Sander De Keere brengt met zijn minimalistische muziek een intense luisterervaring, vol herhalende patronen en subtiele variaties en reflecteert in zijn composities op het alledaagse leven. Ontdek in dit concert wat minimal music vandaag kan betekenen.

K L A N G Collective
D O W L N D R A K E
ZA 09.03.24 - 20:15 – Pieter-en-Paulkerk
Sopraan Annelies Van Gramberen en muzikale duizendpoot Sim Van Thienen nemen je langs donkere paden mee naar de obscure plekken van de menselijke ziel. Uitgangspunt is de muziek van John Dowland en Nick Drake. Vier eeuwen gapen er tussen beide Engelse iconen, maar doorheen die tijd zijn deze ‘ridders van de melancholie’ opvallend met elkaar verbonden.