Commiezenhuizen herrijzen tijdelijk op het Kardinaal Mercierplein

10 Maart 2023

Commiezenhuizen herrijzen tijdelijk op het Kardinaal Mercierplein

"De twee paviljoenen verbeelden de verdwenen commiezenhuizen, maar je zal ook echt door, langs én op de paviljoenen kunnen" - schepen Patrick Princen

In afwachting van de definitieve vernieuwing van de vesten richten Stad Mechelen en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de vrijgekomen ruimte vandaag al anders in. Zo kwam er al meer groen over de hele vesten en een petanquebaan en spelelementen op de Olivetenvest. Vanaf maandag 13 maart start op het Kardinaal Mercierplein de bouw van twee tijdelijke paviljoenen die het verleden en de toekomst verbeelden.

Tot in 1961 vond je op het Kardinaal Mercierplein de commiezenhuizen. Daar werd het poortgeld geïnd. Pas rond 1860 werd dit poortgeld afgeschaft. De meeste commiezenhuisjes zijn toen afgebroken. Die aan het Kardinaal Mercierplein bleven staan tot in 1961 toen ze moesten verdwijnen in functie van de verbreding van de ring. Op de plaats waar vroeger de twee commiezenhuizen stonden, herrijzen nu twee paviljoenen die het verleden en de toekomst verbeelden. 

Burgemeester Alexander Vandersmissen: “Met de tijdelijke herinrichting van de vesten willen we de Mechelaars doen dromen. De eigentijdse evocatie van de commiezenhuizen laat zien waar de lat moet liggen voor de definitieve herinrichting van de vesten. Het illustreert het ambitieniveau van het project naar beeldkwaliteit, maar ook naar nieuwe vormen van stedelijke beleving. De ruimte die vrijkomt op de vesten door de invoering van de enkelrichting biedt immers enorme kansen. Dit project is een uitnodiging aan de Mechelaars om daar met een open blik mee over na te denken.” 

Schepen van Openbare Werken Patrick Princen: “De twee paviljoenen verbeelden de verdwenen commiezenhuizen, maar je zal ook echt door, langs én op de paviljoenen kunnen. Ze worden de komende weken opgebouwd met stevige stellingen. Nadien volgt de inkleding met banners en heel veel verschillende planten. Die staan symbool voor de vergroening van de vesten die nog gaat volgen. We kiezen voor de inkleding ook heel bewust voor herbruikbaar materiaal. De planten krijgen water via de daken van de paviljoenen. De paviljoenen zullen er blijven staan in afwachting van de definitieve vernieuwing van de vesten.” 

Schepen van Participatie Rina Rabau Nkandu: “De inrichting van de twee paviljoenen biedt ons ook de kans om heel visueel opnieuw in dialoog te gaan met de Mechelaar. Ook in het definitief ontwerp is er op die locaties ruimte om het openbaar domein anders in te richten. Willen we daar opnieuw de oude commiezenhuizen als een herinnering aan onze rijke geschiedenis? Of willen we daar moderne paviljoenen waar je iets kan eten, drinken of de krant kan kopen? Of kiezen we voor ruimte voor groen of water? Op 22 maart organiseren we opnieuw gesprekstafels en volgt er een online bevraging over het voorontwerp voor de definitieve vernieuwing.” 

Een belevings- en infopaviljoen 
De twee paviljoenen zullen niet identiek zijn. In het linkse paviljoen, het 'belevingspaviljoen’, kan je via een helling naar een uitkijkpunt wandelen, waar je zicht hebt op de Schuttersvest. Het paviljoen vloeit over in de bomen die er staan. Zo wandel je bijna tussen de kruinen. Aan de buitenkant verbeelden we één van de commiezenhuizen die er tot 1961 stonden. Ze waren net zo groot en stonden op de exacte locaties waar vandaag de tijdelijke paviljoenen komen. Voetgangers kunnen door het paviljoen wandelen, fietsers rijden erlangs. 

Door het rechtse paviljoen, het ‘infopaviljoen’, wandel en fiets je van en naar het station. De doorgang is hiervoor breed genoeg. Aan één kant komt de Serre, waar je binnenkort iets om te eten of drinken kan meenemen. Binnen wordt er via infopanelen meer verteld over de rijke geschiedenis van de vesten. Maar we blikken ook vooruit en tonen hoe de Nieuwe Vesten eruit zouden kunnen zien. Aan de buitenkant komen nieuwe renders op grote banners die al doen wegdromen naar de toekomst. 

Maandag 13 maart start de opbouw van de paviljoenen. Architectenbureaus Dear Pigs, - AAC tekenden de paviljoenen uit. Tijdens de opbouw is er telkens maar één oversteekplaats voor fietsers en voetgangers op het Kardinaal Mercierplein beschikbaar.  

Brusselpoort 
Aan de Brusselpoort worden er later dit voorjaar nieuwe meubelen geplaatst waar je elkaar kan ontmoeten, een boek kan lezen of uitrusten. Ondertussen werken kunstenaars in samenwerking met RADAR een artistiek programma uit dat zich binnenkort zal uitspreiden tussen de Brusselpoort en het Kardinaal Mercierplein.  

Gesprekstafels 
In afwachting van de definitieve vernieuwing van de vesten, richten we de vrijgekomen ruimte vandaag al anders in. Ondertussen is het voorontwerp voor de definitieve vernieuwing klaar. Tijdens de gesprekstafels op 22 maart stellen de ontwerpers de plannen voor aan de Mechelaars. Vanaf 24 maart kan iedereen zijn/haar mening over het voorontwerp geven via een online bevraging. Meer info en inschrijven voor de gesprekstafels via www.denieuwevesten.be/denkmee.