Stad Mechelen roept online haatspraak halt toe

23 Januari 2023

Stad Mechelen roept online haatspraak halt toe

Lancering campagne: Hier niet Uit onderzoek van Textgain, een spin-off van de UAntwerpen, blijkt dat haatspraak de afgelopen jaren fors toenam. En dat zien veel socialemediabeheerders dagelijks in de praktijk. Daarom hebben heel wat Vlaamse community- en mediamanagers zich verenigd, om een halt toe te roepen aan online haatspraak. Het resultaat is een Vlaams Initiatief met als belangrijkste boodschap: Hier Niet. Vandaag wordt de campagne gelanceerd en ook stad Mechelen doet mee. 

Het initiatief groeide vanuit een stijgende nood aan ondersteuning om met steeds sterkere en grovere reacties en zelfs haatberichten om te gaan. Het document bevat handvaten rond gedragscode, een flowchart voor reacties op ongepaste commentaar en tips en hulplijnen voor managers van sociale media bedrijven en beheerders van sociale media pagina’s. Achter de schermen werkte ook de socialemediabeheerster van Stad Mechelen mee aan dit initiatief. 

“Mechelen legde al een heel traject af voor het tegengaan van haatspraak en discriminerend gedrag op sociale media, met eigen richtlijnen en vorming voor onze collega’s die dagelijks in de vuurlinie van sociale media staan. We juichen dit initiatief dus enorm toe en zijn ook fier hier aan te hebben meegewerkt”, vertelt Gabriella De Francesco, schepen voor diversiteit en gelijke kansen. “In onze stad staat samenleven in diversiteit voorop. Het is voor ons dus een evidentie dat we samen met andere lokale besturen en organisaties mee op de kar springen.” 

“Schepen voor communicatie Rina Rabau Nkandu gaat verder: “Onder impuls van sociale media is het persoonlijke plots zeer openbaar geworden. Mensen voelen zich vrijer om hun mening te uiten of een sterk standpunt in te nemen, omdat de drempel lager lijkt achter het scherm van je laptop of smartphone. Vrije meningsuiting is cruciaal, maar respect voor je medemens is dat ook. Mechelen is een mensenrechtenstad, we zetten dan ook alles op alles om elke vorm van discriminatie en racisme aan te pakken.” 

Wat is haatspraak?  

Het openbaar aanzetten tot haat, discriminatie, geweld of segregatie ten aanzien van een persoon of groep op basis van etniciteit, afkomst en culturele achtergrond, nationaliteit, religie, gender, seksuele geaardheid of handicap. Maar ook dit doen we hier niet: reageren met scheldwoorden, onderlinge ruzies aanvechten, iemand uitschelden, kleineren of pesten, persoonlijke gegevens delen, spam reacties sturen en naaktbeelden of seksuele referenties achterlaten. 

Berichten die aan deze criteria voldoen zijn strafbaar en horen niet thuis op sociale media. Deze kunnen zonder verwittiging verwijderd worden en de gebruiker kan gerapporteerd worden bij het socialemediakanaal, bij Unia en/of bij de politie. 

Hoe werkt het?  

Gebruikers die reacties plaatsen die echt een grens overgaan, zien hun bericht gerapporteerd en verwijderd worden. Maar ze worden ook doorverwezen door de deelnemende organisaties en besturen naar www.hierniet.be. Zodat ze op zoveel mogelijk socialemediapagina's op een muur botsen en geen platform meer krijgen voor online haat.  

Het is niet de bedoeling om gebruikers van een inhoudelijke reactie te voorzien, wel om duidelijk een grens trekken tegen haat en scheldpartijen.