Buurt kiest fruitbomen voor boomgaard SteenWegPark

21 September 2023

Buurt kiest fruitbomen voor boomgaard  SteenWegPark

“De keuze van de fruitsoorten van deze boomgaard ligt in handen van de buurt die hier letterlijk de vruchten van zal kunnen plukken en genieten van de prachtige bloesems."

Komende zondag is er een proeversmoment van het Pomologisch Collectief (POMKO) in het SteenWegPark om te kiezen welke fruitbomen er geplant zullen worden in de toekomstige boomgaard in het park. Zowel gangbare appel- en perenbomen als Mechelse inheemse soorten komen aan bod.  

Zondag 24 september worden de omwonenden en geïnteresseerden hartelijk uitgenodigd om te proeven van 5 verschillende appel- en perensoorten. Er zal fruit geproefd kunnen worden, maar ook verschillende soorten appelsap. Op basis van een peiling tijdens deze proeverij wordt er dan een selectie gemaakt van verschillende soorten voor de boomgaard in het SteenWegPark. Uiteindelijk zullen er naast loofbomen 14 fruitbomen geplant worden, waarvan 7 gangbare hoogstam fruitbomen en 7 hoogstam fruitbomen van Mechels origine. Zo wordt er ook aandacht besteed aan de traditie van de historische Mechelse fruitteelt die meer dan 100 unieke fruitsoorten telt.

“De keuze van de fruitsoorten van deze boomgaard ligt in handen van de buurt die hier letterlijk de vruchten van zal kunnen plukken en genieten van de prachtige bloesems. Volgende week worden ook de concrete plannen over de aanleg verder besproken met Hertsens. Een mooie stap richting de uiteindelijke invulling van dit nieuwe park binnen het parkenplan van Mechelen Zuid waar ook het Colomabos, Colomapark en Postzegelpark bij horen,” vertelt schepen van Stadstuinen en Parken, Patrick Princen. “Het wordt een park waar mensen samen kunnen komen voor ontspanning, maar dus ook voor de boomgaard te ontdekken en heerlijk te genieten en proeven. Een mooie uitbreiding van de boomgaarden die we al hebben in het Tivolipark en Vrijbroekpark”