Burendag ook voor appartementsgebouwen

09 Mei 2022

Burendag ook voor appartementsgebouwen

Op de stoep met een glaasje in de hand verbinden met je buren: Burendag wordt dit jaar uitgebreid gevierd tussen 20 mei en 1 juli. Met een Oxfam-waardebon heb je nog 25 euro aan gezelligheid extra. Dit jaar zet Stad Mechelen expliciet in op appartementsgebouwen.

Met een Oxfam-waardebon, flyers en posters toveren Mechelaars hun buurten nog meer om tot gezellige ontmoetingsplaatsen. Op burendag zwieren ze tafels en stoelen op straat voor een borrel en een babbel met nieuwe en gekende buren.

“Goed nabuurschap draagt bij tot hoe we ons voelen in onze buurt. Buren voelen zich betrokken bij elkaar, dat versterkt het sociaal weefsel en de leefbaarheid van de buurt. We zien dat 90% van de Mechelaars zich goed voelen in hun buurt, waarmee we het 5% beter doen dan het gemiddelde van andere centrumsteden”, vertelt Rina Rabau Nkandu, schepen voor sociale cohesie en participatie. “De jaarlijkse burendagen spelen een rol in het buurtwelbevinden van de Mechelaar. Dat gevoel willen we voortaan ook creëren in appartementsgebouwen, die eigenlijk ook kleine buurten zijn.”

“Ik woon in een appartementsgebouw en ken jammer genoeg niet al mijn buren”, zegt Pieter Jan Van Pevenage, appartementsbewoner Koningin Astridlaan. “Burendag is de ideale dag om daar verandering in te brengen! Ik ben blij dat de stad de mogelijkheid biedt dat buurtbewoners van appartementsgebouwen ook kunnen intekenen op de burendagen.”

Schepen Rabau vult aan: “In Mechelen is 1 op 3 woningen een appartement. Dat is heel wat! En dat worden er nog meer. Daarom is het zo belangrijk om burendagen in appartementsgebouwen aan te moedigen, om ook deze grote groep Mechelaars te bereiken.”

Burendag kan je vieren tussen vrijdag 20 mei en vrijdag 1 juli. Elke straat kan maar één keer inschrijven tenzij het gaat om een lange straat of appartementsgebouw met meer dan 50 bewoners. Deze Mechelaars kunnen hun aanvraag opsplitsen. “Er hebben al 82 straten en 4 appartementsgebouwen zich ingeschreven. Het belooft een gezellige editie van de burendagen te worden”, besluit de schepen.