Breakdancer Michaël Priëels aangesteld als nieuwe stadsartiest

05 September 2023

Breakdancer Michaël Priëels aangesteld als nieuwe stadsartiest

“De werking van Busta Move bereikt heel veel kinderen en jongeren die op deze manier zowel sport als cultuurbeleving aangereikt krijgen. Deze dansvorm en bijhorende visuele en muzikale kunsten zetten in op originaliteit, expressie en talentontwikkeling."

Breakdancer Michaël Priëels is de nieuwe stadsartiest van Mechelen. Na woordkunst van de hand van Pat Donnez, muziek met Frank Vaganée, beeldende kunsten dankzij Gijs Vanhee, uniek circus met Circus Ronaldo en Stef Lernous voor theater en film wordt er uitgekeken naar urban dance als nieuwe discipline.

De Raadscommissie Cultuur en Toerisme en de Cultuurraad stelden verschillende artiesten voor. Michaël Priëels kwam daarbij als grote winnaar uit de bus. Ook de Commissie Professionele Kunstenorganisaties gaf in mei positief advies voor het aanstellen van Michaël Priëels als stadsartiest 2023-2025. Vanaf vandaag neemt hij deze boeiende opdracht twee jaar lang voor zich.

“Onder leiding van Michaël werd breakdanceclub Busta Move een klinkende naam binnen de wereld van de break- en streetdance. Dit is een energievolle en acrobatische dansvorm waar een boeiende cultuur achter schuilgaat. Die ontstond eind jaren 70 met de opkomst van hiphop-Dj’s en graffiti”, vertelt schepen van cultuur Björn Siffer. “De werking van Busta Move bereikt heel veel kinderen en jongeren die op deze manier zowel sport als cultuurbeleving aangereikt krijgen. Deze dansvorm en bijhorende visuele en muzikale kunsten zetten in op originaliteit, expressie en talentontwikkeling. Dat stimuleren we graag met het Mechels cultuurbeleid.”

Dankzij Michaël Priëels is deze Mechelse ‘breaking scene’ sinds 2019 ook gegroeid tot de grootste in België met vele honderden enthousiaste ‘bboys’ en ‘bgirls’ uit alle windstreken van Vlaanderen. Het organiseren van ‘Battle of Honour World Finals’, een officieus wereldkampioenschap voor breakdance, heeft daar zeker aan bijgedragen.

“Ik was enorm vereerd toen ik uitgekozen werd om Mechelse stadsartiest te worden. De vraag komt er net in het jaar dat de hiphopcultuur 50 jaar bestaat, een cultuur waarvan de artistieke dans breakdance een belangrijk onderdeel uitmaakt”, vertelt de kersverse stadsartiest. “Van de 50 jaar heb ik de helft mogen meemaken, actief zijnde van mijn 16 tot 41 jaar. In die tijd heb ik de Mechelse vlag met passie verdedigd op battles in binnen- en buitenland. Maar nu is het niet het buitenland, maar mijn eigen stad Mechelen die me die kans, die waardering, geeft. Dat maakt me erg gelukkig. Ik vind het progressief van de stad Mechelen om voor Urban te gaan. Gedurfd, maar wel van deze tijd. Mechelen neemt hier weer een voorsprong op veel andere steden. In tussentijd blijf ik mijn passie en kennis doorgeven aan onze 800 leden van Busta Move. Jullie zijn nog niet van me af, zeker niet in 2024-2025 waarbij ik als stadsartiest allerlei fijne projecten wens aan te gaan.”