Billie Cup doet intrede in Mechelen

04 Juni 2021

Billie Cup doet intrede in Mechelen

Vanaf vandaag is de Billie Cup verkrijgbaar en inwisselbaar in zes Mechelse horecazaken. Klanten betalen 1 euro statiegeld en krijgen dan hun koffie, soep, smoothie of andere afhaaldranken mee in een herbruikbare beker van Billie Cup. Het geld krijgen ze terug als ze de beker weer inleveren of ze kunnen de beker bij een van de deelnemende zaken inwisselen voor een nieuwe. Het initiatief krijgt steun van de stad Mechelen in het kader van de European Green Leaf Award, waarin voor de horeca een belangrijke ambassadeursrol is weggelegd.

Mechelen won vorig jaar de Europese Green Leaf Award, kortweg EGLA. Het is een erkenning voor de aanpak van klimaatproblematiek door de stad en een extra aanmoediging om inwoners zo veel mogelijk te betrekken bij het thema duurzaamheid. Dat gebeurt dit jaar, onder meer met de ondersteuning van Mechelse horecaondernemers als groene ambassadeurs van Europa. Met een deel van het gewonnen budget worden er duurzame gadgets verdeeld, zoals herbruikbare rietjes, warme dekentjes en luchtzuiverende planten. En zo doet de Billie Cup vandaag haar intrede in Mechelen.

“De Billie Cup is een milieuvriendelijk alternatief voor de vele wegwerpbekers en -potjes die vandaag overal gebruikt worden. Het is een mooi voorbeeld van circulaire economie, want de bekers kunnen ontelbare keren gebruikt worden en bovendien koop je ze niet echt, je gebruikt ze alleen. Handig voor de klanten is ook dat ze op verschillende plaatsen kunnen ingewisseld worden en wie niet meteen een nieuw drankje nodig heeft, krijgt het statiegeld gewoon terug”, vertelt schepen van duurzaamheid Marina De Bie.

Klanten betalen 1 euro voor de herbruikbare Billie Cup. Het statiegeld krijgen ze volledig terug als ze de beker inleveren in een van de deelnemende zaken. De bekers zijn gemaakt om vele malen herbruikt te worden. Wie een deksel wil, kan dit erbij kopen voor 1,5 euro. Het deksel is niet inwisselbaar om hygiënische redenen. Het blijft dus je persoonlijke bezit en is perfect afwasbaar in een vaatwas.

Voorlopig in zes zaken
De Billie Cup is momenteel verkrijgbaar en inwisselbaar bij Lief, Beans, Sister Bean, Kaffee-Ine, Kato Gâteaux en Foom. “We zijn blij dat we betrokken worden en mee kunnen schrijven aan het duurzaamheidsverhaal van Mechelen”, vindt Andrea De Smedt, zaakvoerster van Lief en aanspreekpunt voor Billie Cup in Mechelen. “Wij als ondernemer, maar ook onze klanten zijn meer en meer op zoek naar duurzame alternatieven voor de groeiende take away-markt. De Billie Cup ziet er niet alleen hip uit, maar is ook gewoon erg praktisch. De vuilnisbakken zitten minder snel vol en er is een betere klantenbinding. Een win-win dus!”

De zes deelnemende zaken beschikken momenteel over 75 bekers. Om te beginnen zullen er dus 450 stuks in omloop zijn in Mechelen. Horecazaken die zich bij het initiatief willen aansluiten, kunnen een mailtje sturen naar [email protected].

“We zijn verheugd dat maandag de horecazaken weer mogen openen, maar omwille van de afstandsbeperkingen door corona zal take away nog wel een tijd in opmars blijven. Het is goed dat dat ook duurzaam kan”, besluit Greet Geypen, schepen van economie, ondernemen en werk.

www.billiecup.be | @billiecups
https://klimaatneutraal.mechelen.be/egla