Bijna 500 kinderen en jongeren kunnen in Mechelse zomerscholen terecht

03 Juli 2023

Bijna 500 kinderen en jongeren kunnen in Mechelse zomerscholen terecht

"Met onderwijsprojecten zoals het Buddy-project, de Leerwinkel of Talent krijgt zomerkans geven we kinderen en jongvolwassen extra kansen om hun talenten te ontdekken" - schepen Rina Rabau Nkandu

Het aanbod van de vierde editie van ‘Talent krijgt zomerkans’ breidt uit. Ook kleuters kunnen dit jaar in de Mechelse zomerschool terecht. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: aan de slag gaan met de talenten van kinderen om hen zo met extra zelfvertrouwen aan het nieuwe schooljaar te laten starten. Voor de organisatie krijgt de stad financiële steun vanuit Vlaanderen, die het mogelijk maakt dit gratis, maar toch zeer kwalitatief uit te werken.

De vierde editie van Talent krijgt zomerkans bouwt verder op de succesformule van de voorbije jaren. Het biedt kinderen en jongeren de mogelijkheid om tijdens de zomervakantie hun talenten verder te ontwikkelen. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze met een positief gevoel het nieuwe schooljaar kunnen starten. Dit jaar zijn er niet alleen programma’s voor leerlingen van de lagere school en OKAN, maar is er ook een specifiek aanbod voor kleuters en voor Oekraïense vluchtelingen.

Schepen van onderwijs Rina Rabau Nkandu: “Mechelen is een talentenstad. In ons flankerend onderwijsbeleid trekken we dan ook volop die kaart. Met projecten als Buddy, de Leerwinkel of Talent krijgt zomerkans geven we kinderen en jongvolwassen extra kansen om hun talenten te ontdekken en zich te ontplooien om zo aan hun toekomstdromen te kunnen werken. De voorbije edities hebben alvast aangetoond dat deze werking een grote meerwaarde heeft. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de vrijwilligers en medewerkers van het project.”

In totaal zijn er dit jaar 490 plaatsen beschikbaar, verdeeld over meer dan tien verschillende locaties. Het gaat daarbij om tot de verbeelding sprekende locaties zoals Technopolis en het stadion van KV Mechelen, maar evengoed het Douanegebouw, de Academie en Het Predikheren, tot en met meer onverwachte locaties zoals WZC Roosendaelveld en het hoofdkantoor van Telenet.

Talent krijgt zomerkans voor de lagere school (270 leerlingen) en OKAN (60 leerlingen) gaat door van 7 tot en met 18 augustus. Deze wordt georganiseerd door de stad Mechelen en J@M, samen met heel wat andere partners. De zomerschool voor kleuters (160 leerlingen) wordt in drie periodes ingericht: periode 1: 3 -14 juli, periode 2: 24 juli - 4 augustus en periode 3: 7 - 11 augustus en 21 - 25 augustus.

Aanbod voor kleuters
Nieuw dit jaar is het aanbod voor kinderen uit de kleuterschool. De filosofie van Talent krijgt zomerkans wordt ook bij dit aanbod overgenomen, maar het programma is uiteraard helemaal op maat van de kleuters afgestemd. Om de werking van dit nieuwe aanbod aan den lijve te ondervinden, brachten schepen van Onderwijs Rina Rabau Nkandu en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers vandaag een bezoek aan de zomerschool in GO! BS Dubbelsprong.

“In de kleuterklas wordt een belangrijke basis gelegd voor de verdere schoolcarrière”, vertelt schepen Rabau Nkandu. “Ook kleuters kunnen dus veel voordeel halen uit een deelname aan onze zomerschool. Op een speelse manier kunnen ze, in een veilige en ondersteunende omgeving, hun basisvaardigheden versterken en hun verbeeldingskracht laten werken. Ze doen dit via uitdagende buitenactiviteiten, creatieve kunstprojecten, maar ook inspirerende wetenschappelijke experimenten. Voor elk wat wils dus, maar allemaal even leuk.”

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers vult aan: “Elk talent kansen geven, daar begin je best zo jong mogelijk mee. Dat is wat hier gebeurt. Kleuters die zich volop kunnen uitleven en zo in één beweging spelenderwijs enorm veel bijleren. Waardoor ze wanneer ze volgend jaar aan het nieuwe schooljaar starten, de schoolpoort zullen binnenwandelen met meer taalvaardigheid en meer zelfvertrouwen. De begeleiders die hier twee weken lang het beste van zichzelf geven, maken een wereld van verschil. Daar mogen ze ongelooflijk fier op zijn.”

Vlaanderen steunt Zomerscholen
Zoals elk jaar zijn er nu ook weer heel wat vrijwilligers die het beste van zichzelf zullen geven om de jongeren een fijne en stimulerende tijd te geven. Straffe teams samengesteld uit vrijwillige talentcoaches, leerkrachten en locatieverantwoordelijken nemen de organisatie op zich. Zij krijgen een talentopleiding om de jongeren beter te kunnen begeleiden naar het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten. De teams worden bovendien bijgestaan door jeugdwerkers van J@M. Ook zij volgen de opleiding en ondersteunen de algemene organisatie van Talent krijgt zomerkans.

De kwalitatieve organisatie van de zomerschool, gekoppeld aan een kosteloze deelname voor de kinderen, is mogelijk dankzij de financiële steun vanuit de Vlaamse overheid. De steun is er sinds de eerste editie in 2020. Via een subsidieaanvraag wordt de werking van Zomerscholen ondersteund met 45 euro per dag en 20 euro per deelnemer voor de regierol die ze opneemt voor de organisatie van de zomerscholen.

In 2020 werden de zomerscholen voor het eerst breed uitgerold in Vlaanderen dankzij de steun vanuit Vlaanderen. Een zomerschool wordt ondersteund met 45 euro per leerling dag. Voor een lokaal bestuur dat de regierol op zich neemt van verschillende zomerscholen, komt daar 20 euro per deelnemer bovenop. Een succesverhaal, zo blijkt. De positieve ervaringen van de afgelopen jaren maken dat er steeds meer zomerscholen verschijnen.

Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur: “In 2020 werden de eerste zomerscholen georganiseerd. Met als doel om de meest kwetsbare leerlingen extra kansen te bieden. En onderzoek toont aan dat dat werkt. Leerlingen die een zomerschool volgden, scoren in het zesde leerjaar beter op Nederlands en wiskunde. Het maakt dat er elke zomer meer zomerscholen verschijnen. Intussen gaat het om 16.131 leerlingen die in 206 verschillende zomerscholen terecht kunnen. Een stijging met 40% in vergelijking met 2020. Het is zo dat we de kansenkloof wegwerken. En dat Mechelen als warmste stad van Vlaanderen hierin voorop loopt, met nu voor het eerst ook aandacht voor kleuters, daar kan ik alleen maar trots op zijn.