Bijna 40 buurten plaatsen rolstoeltoegankelijke picknicktafel

07 Juli 2022

Bijna 40 buurten plaatsen rolstoeltoegankelijke picknicktafel

Tweederde van de beschikbare picknicktafels voor dit jaar zijn verdeeld over Mechelse buurten: 39 om precies te zijn. Het speciale aan deze tafels is dat ze toegankelijk zijn voor kinderwagens en mensen in een rolstoel. De stad heeft er nog 21 in de aanbieding en roept inwoners op om een aanvraag te doen. “Een meerwaarde voor de samenhorigheid in de buurt”, klinkt het.

De stad wil met deze actie de samenhorigheid onder buurtbewoners versterken, ontmoeting in de straat stimuleren en gewoon meer plekken creëren om te genieten in de stad. De banken zijn ook een rustpunt voor voorbijgangers, of bijvoorbeeld ouderen die even willen gaan zitten.

“Mechelen scoort al flink met bijna 80% van de Mechelaars die in de Stadsmonitor aangeven goede contacten te hebben in hun buurt. Nog fijner is dat 90% van de Mechelaars aangeeft zich daarnaast ook goed te voelen in de buurt waar ze wonen”, licht schepen voor sociale cohesie Rina Rabau Nkandu toe. “De toegankelijke tafels dragen bij tot goed nabuurschap, en dat draagt uiteindelijk ook bij tot zorgzaam nabuurschap. Goed sociaal contact zorgt ervoor dat buren elkaar ook met kleine dingen gaan helpen. De spontane babbeltjes die ontstaan rond een gevelbank of picknicktafel zijn dus goud waard voor het sociaal weefsel in de buurt.”

De toegankelijke tafels zijn zelfbouwpakketten en worden gratis geleverd door de Mechelse uitvoeringsdiensten. Als de aanvragers het wensen worden ze ook geïnstalleerd, maar de stad moedigt de Mechelaars vooral aan om de tafels zelf te monteren. Want naast een plek voor ontmoeting biedt het zelfbouwpakket ook een moment voor de buren om elkaar nog beter te leren kennen. De tafels mogen verder ook creatief onder handen genomen worden, de buurtbewoners en kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten.

Van de 39 tafels werden er 30 zelf geïnstalleerd door de aanvragers, en ook Annelies Vranckx en haar buren hebben dit goed begrepen. Ze bestelden een picknicktafel en namen ze letterlijk onder handen. Schepen Rabau Nkandu bracht hen vandaag een bezoekje. “Het idee van een burenbank werd in ons WhatsApp groepje ´vakantiepark Abeel' meteen enthousiast onthaald. Gedaan met stoelen sleuren! De montage ging gepaard met een ernstig debat, om de bank te versieren werden stiften verf gedeeld en werd iedereen, jong en oud, betrokken. Een laagje vernis zette nog een spontaan burenonderonsje in gang met een humoristische noot en een drankje. Het initiatief van de burenbank is een mooie weerspiegeling van hoe we als buren met elkaar omgaan, elkaar helpen, voor elkaar klaarstaan en nu ook letterlijk op handen dragen", vertelt Annelies trots.

“Geweldig om te zien hoe Annelies en haar buren vindingrijk zijn omgesprongen met hun picknicktafel! Dit kan ik alleen maar toejuichen, en ik hoop dat ook andere Mechelaars zich hierdoor laten inspireren”, besluit de schepen.

Meer info en aanvraagformulier via: https://www.mechelenmakers.be/gevelbank-picknicktafel-info