Beeldhouwkunst in de Kruidtuin

13 Mei 2023

Beeldhouwkunst in de Kruidtuin

"Deze ongewone expo is een straffe stunt van onze Academie. Ze doet wat ze moet doen: uitdagen, buiten de kaders treden, onze stad bespelen.”

Openluchtexpositie 'HERBart' vanaf vandaag te bezichtigen

Van 13 mei tot 26 juni krijgt de Kruidtuin een extra dimensie. In het kader van 250 jaar Academie Mechelen werkten de beeldhouwers van het projectatelier een heel jaar rond kunst in de natuur. Na GolfSlag in het Vrijbroekpark, is nu ook de Botanique het toneel voor een unieke openluchtexpo.

De titel HERBart verwijst naar 'Herbarium', naar 'art' maar ook naar Bart Decq, de docent die de expo cureert. De ruimtelijke werken van vijftien cursisten én de docent zelf, staan in relatie tot de specifieke locatie van de Kruidtuin.

“Verwacht hier dus geen traditionele beeldhouwwerken op een sokkel, maar eerder installaties die in dialoog treden met de parkomgeving: het grasveld, de vijvers, een brugje, de wandelpaden, de struiken en bomen. Deze ongewone expo is een straffe stunt van onze Academie. Ze doet wat ze moet doen: uitdagen, buiten de kaders treden, onze stad bespelen”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer. 

“Alleen al de opsomming van het materiaal waaruit de werken zijn gemaakt, zegt iets over de diversiteit: cortenstaal, hout, blik, ijzer, plastic, brons, karton...”, vertelt docent Bart Decq. “Ik ga weldra op pensioen. Ik vind het een eer dat ik op deze manier mijn steentje kon bijdragen aan de viering van 25O jaar Academie.”

Praktisch:

  • Werken van: Mia Bogaert, Herman Bosmans, Danny Boterdael, Guy Claessens, Dien De Bruyn, Bart Decq, Marc Hendrickx, Kris Ketels, Dirk Notebaert, Johny Robeyns, Wim Teugels, Kurt Van Baekel, Pieter Van Damme, Lin Van den Broeck, Nelly Van De Velde, Arlette Van Duyse, Christel Van Lent, Fred Vercauteren.
  • Vrij toegankelijk tijdens openingsuren van het park
  • Start: zaterdag 13/05 – Einde: 26/6