Beeldende en visuele kunsten tijdens de zomer 2015

14 Augustus 2015

Beeldende en visuele kunsten tijdens de zomer 2015

De belevingswaarde van deze Mechelse zomer wordt versterkt met een eigentijds aanbod beeldende kunsten. Drie grote projecten geven onze Dijlestad bijzondere visuele prikkels. Mechelen Muurt Als stadsartiest besteedde Gijs Vanhe twee jaar lang bijzondere aandacht aan zijn band met Mechelen. Met zijn gevelschilderingen, al of niet in samenwerking met andere actoren, worden nieuwe plekken en nieuwe publieksgroepen bereikt. 

Uiteraard kwam onze stadsartiest Gijs Van Hee in beeld, in het bijzonder met zijn project Mechelen Muurt.

Met de aanstelling van Gijs Vanhee maakte de stad een gedurfde en 'jonge' keuze, voor een jeugdige invulling van beeldende kunsten. De Mechelaar die in binnen- en buitenland furore maakt met zijn graffiti-kunsten en designs friste onze stad op met artistieke kwaliteit en originaliteit en maakte visuele expressie op een duurzame wijze zichtbaar. Mural art geeft onze stad een uitstraling, die tegelijkertijd baanbrekend, gedurfd en toegankelijk is. Tijdens zijn Stadsartiestschap zette Gijs Vanhee het project Mechelen Muurt op. Tien blinde gevels werden beschilderd door muurkunstenaars uit binnen- en buitenland.

De sporen die Mechelen Muurt nalaat in onze binnenstad  onthalen de voorbijgangers in een even bevreemdende als eigentijdse sfeer.

In de slottentoonstelling in het CCM werden de deelnemende kunstenaars uitgenodigd hun tekeningen en schetsen, of 'mobiel' werk te presenteren. De kunstenaars die doorgaans hun werk presenteren in de publieke ruimte van de straat, krijgen de museale tentoonstellingszalen ter beschikking om hun werk in een nieuwe context te tonen. Daarnaast toonde Gijs Vanhee een serie tekeningen over Mechelen en een indrukwekkende 3D-projectie. http://www.mechelenmuurt.be/

  1. D.ART

Parallel met de Dijlefeesten liep het hedendaagse beeldende kunstenfestival D'Art. Zoals elk jaar organiseerde D.ART een kunstparcours dat synchroon loopt met de Dijlefeesten en dat de bezoeker een waaier aan kunstinitiatieven aanbiedt. De lopende tentoonstellingen in het Cultuurcentrum, De Garage en de Academie werden gekoppeld aan speciaal opgezette initiatieven die plaatsvonden op vaak verrassende locaties. Voor deze editie bezette D.ART van 1 tot en met 5 juli 2015 een monumentaal pand tegenover het station van Mechelen: 2000 m2 leegstaande toonzalen van Meubelen Arte Nova, in de H. Consciencestraat nummer 56. Wie met de trein naar Mechelen kwam kon er niet naast kijken.

Een mooie reportage hierover je hier vinden: http://www.mechelenblogt.be/2015/07/knallende-start-voor-dart

Met deze editie werd een staalkaart getoond van al wat leeft en beweegt binnen de hedendaagse beeldende kunsten in Vlaanderen, het was dan ook een springplank voor jong talent - ook van Mechelse bodem. D'Art groeide met deze editie door naar een bovenlokaal kunstenfestival ? maar nog steeds binnen de gezelligheid van onze Mechelse charme.

Tijdens deze editie werd in het "BODO-Café ook een HOMMAGE gebracht AAN BODO VANDE VOORDE, de bezieler van de Dijlefeesten die vorig jaar overleed. (curator Anne Van de Voorde)

Bodo Van De Voorde (°1942) zat in de jaren 70 in het hart van de Mechelse muziekscene. Hij baatte het café De Verloren Zoon uit op de Vismarkt, dat samen met Herten Aas dé verzamelplaats was voor de alternatieve, cultuurminnende jeugd in Mechelen. Muzikanten en kunstenaars kwamen er over de vloer, er werd geëxperimenteerd met allerlei muzieksoorten, mensen wisselden er ervaringen en meningen uit. Bodo zong een aantal jaar bij de volksgroep de Kadullen en kan als de bezieler/vader van de Dijlefeesten

Deze hommage bracht een aantal werken samen van Bodo zelf, maar tevens van vrienden-kunstenaars uit de beginperiode van de Dijlefeesten. Daarnaast werden er ook een aantal andere jongere Mechelaars uitgenodigd om hun ode aan het Mechelse icoon te brengen.

  1. CONTOUR 7

De 7e biënnale van CONTOUR trapt af op Maanrock. De Mechelse kunstenorganisatie CONTOUR zal film, video, installaties en performances aanbieden op bijzondere plekken in Mechelen. Contour is een even spannende als ontspannende manier om hedendaagse beeldende kunst van internationaal niveau te ontdekken.

De biënnale presenteert bewegend beeld op bijzondere plekken in Mechelen. Dit jaar zorgt curator Nicola Setari voor een eigen gezicht en een aparte dynamiek. Voor CONTOUR 7 put Setari, tesamen met een twintigtal kunstenaars (bekende namen en beloftes uit binnen- en buitenland)  inspiratie uit lokale legendes en bekende historische figuren uit het rijke verleden van de stad Mechelen, met het boek Utopia van Thomas More als leidraad. CONTOUR 7 zal te zien zijn op zes tentoonstellingsplekken in Mechelen die samen een wandelparcours vormen doorheen de binnenstad: het Cultuurcentrum Mechelen, de Vlietenkelder, het Stedelijk Museum Hof van Busleyden, Kazerne Dossin, de historische kapel van de Noker en de Sint-Romboutskathedraal.  De publieke opening is dus op zaterdag 29 augustus, tijdens Maanrock, tot zondag 8 november 2015.

Open op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Open op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

meer info www.contour7.be