Ante Timmermans wint Grote Prijs Ernest Albert 2023

26 Juni 2023

Ante Timmermans wint Grote Prijs Ernest Albert 2023

"De prijs van 7500 euro is uitgegroeid tot een van de belangrijkste prijzen voor Beeldende Kunst in ons land. Het toont de ambitie van Mechelen om zich sterk te profileren als kunststad" - schepen Björn Siffer

De Grote Prijs Ernest Albert is een wedstrijd voor beeldende kunsten en wordt tweejaarlijks toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in schilderkunst, beeldhouwkunst of tekenkunst en vrije grafiek. Elke editie wordt de prijs binnen één van de drie disciplines uitgereikt. Dit jaar was het de beurt aan de Prijs voor Tekenkunst & Vrije Grafiek.

Ernest Albert was een Vlaamse kunstschilder, tekenaar en aquarellist. Hij was ook directeur van de Academie Mechelen van 1949 tot 1965. Na zijn overlijden in 1976 liet zijn weduwe, Marcelle Breugelmans, een legaat na aan Stad Mechelen om de Grote Prijs Ernest Albert in te richten. Op deze manier leeft de herinnering aan de kunstenaar voort.

“Beeldende kunst is een discipline die we als stad sterk promoten. Ze krijgt steevast een plaats in ons cultuurcentrum, De Garage, Museum Hof van Busleyden en binnenkort ook met de biënnale Contour die in september van start gaat”, zegt schepen voor Cultuur Björn Siffer. “Ruimte tot ontwikkelings- en toonkansen voor talent van eigen bodem zijn daarin belangrijk. Met de Grote Prijs Ernest Albert stellen we onze stadspoorten open voor artistiek talent uit de brede Belgische beeldende kunstscene. De prijs van 7500 euro is uitgegroeid tot een van de belangrijkste prijzen voor Beeldende Kunst in ons land. Het toont de ambitie van Mechelen om zich sterk te profileren als kunststad.”

Er werden 65 dossiers ingediend. Op basis van de portfolio’s selecteerde een jury uiteindelijk 14 kunstenaars die hun werk in De Garage presenteren. Na beraad door de jury werd Ante Timmermans de laureaat.
 
Ante Timmermans
Ante Timmermans is een Gentse kunstenaar voor wie tekenen in het centrum van zijn oeuvre staat. Dat drukt zich uit in zowel kleine schetsmatige werken als monumentale formaten, maar hij maakt ook houtsnedes, projecties en installaties. "In zijn werk stelt deze kunstenaar voortdurend de vraag naar de plaats van de ‘tekening’ in de (kunst)wereld. Wat is een tekening tegenwoordig en wat kan grafisch werk betekenen in de context van het globale netwerk van multimediale communicatiekanalen? Een moderne en verrijkende kijk op een oeroud medium”, stelt schepen voor Cultuur Björn Siffer.

Naast deze hoofdprijs kende de jury ook een eervolle vermelding toe aan Fabrice Souvereyns, een jonge kunstenaar uit Tongeren. Met deze eervolle vermelding gaf de jury haar waardering voor het werk van deze kunstenaar, die voor diverse juryleden een beloftevolle ontdekking was.

Tentoonstelling Grote Prijs Ernest Albert 2023
Deze tentoonstelling voor Tekenkunst en Vrije Grafiek biedt de bezoeker een kijk op het werk van de 14 geselecteerde kunstenaars.

  • Van 24 juni tot 13 augustus 2023
  • De Garage, Ruimte voor Actuele Kunst: Onder-den-Toren 12, 2800 Mechelen
  • Gratis toegankelijk van woensdag tot zondag van 13 tot 18u

www.prijsernestalbert.be