Animalinas-route brengt bezoekers langs graffitikunstwerken van Natuurpark Rivierenland

26 Oktober 2022

Animalinas-route brengt bezoekers langs graffitikunstwerken van Natuurpark Rivierenland

"Via de Visit Mechelen-app kunnen Mechelaars en mensen uit de streek de graffitiwerken makkelijker terugvinden en ook iets bijleren over de natuur in hun buurt."

De Animalinas-route heeft geen vast begin- en eindpunt. Het is een lus rond Mechelen, dwars door Natuurpark Rivierenland. In totaal bijna 50 kilometer lang, maar perfect in te korten of op te delen in verschillende etappes. Onderweg maak je door middel van graffitikunst en audiofragmenten (beschikbaar in vijf talen) kennis met de lokale bewoners, zoals de eekhoorn, de knautiabij, kieviet, vermiljoenkever, ijsvogel, vos en nog veel meer. Het initiatief van Natuurpark Rivierenland kon al rekenen op heel wat belangstelling en daar doet Stad Mechelen graag nog een schep bovenop.

“Vanaf vandaag is deze interactieve wandeling in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans beschikbaar in de gratis app van Visit Mechelen”, zegt schepen voor cultuur en toerisme Björn Siffer. “Op die manier kunnen Mechelaars en mensen uit de streek de graffitiwerken makkelijker terugvinden en ook iets bijleren over de natuur in hun buurt. Daarnaast gaan we Animalinas ook promoten bij toeristen, zowel uit binnen- als buitenland. Het is de ideale manier om hen te laten kennismaken met onze natuur en biedt hen de kans om even rust op te zoeken. Dit aanbod kan ertoe bijdragen dat ze graag voor meerdere dagen in onze stad laten verblijven, wat dan weer een goede zaak is voor de horeca en andere toeristische partners in Mechelen.”

Animalinas trok ook de aandacht van Katrien Vanzeebroeck, leerkracht Toerisme in het Busleyden Atheneum campus Stassart en een trotse ‘Ambassadeur van Mechelen’. “Vrij snel groeide vorig jaar het idee om een podcast te maken bij de kunstwerken. Het is een goede taaloefening voor onze leerlingen, waarvan velen met een migratieachtergrond en andere thuistaal, en tegelijk leren ze digitale vaardigheden en werken ze samen aan een product dat ook écht toeristisch in de markt gebracht wordt. We zijn allemaal ontzettend fier om het resultaat vandaag officieel te mogen lanceren”, zegt ze.

Leerling Haidar Zolfaghari getuigt: “Mevrouw Vanzeebroeck koos ons om deel te nemen aan dit project op basis van onze talenten. Samen met een klasgenoot ben ik in het Duits beginnen te vertalen omdat ik heel lang in Duitsland heb gewoond. Ik was heel blij dat ik mocht meedoen aan iets speciaals. We dachten dat het niet zo moeilijk ging zijn, maar bovenop ons gewone schoolwerk probeerden we er het beste van te maken. We hopen dat het de mensen die het horen behaagt en dat het allemaal verstaanbaar is.”

Nils Iwens, coördinator Natuurpark Rivierenland, besluit: “Recent maakte het Living Planet Report 2022 van WWF bekend dat we gemiddeld 69% van onze dierenpopulaties verloren hebben sinds 1970. Nergens in Europa is de natuur zo versnipperd als in Vlaanderen en de soorten in onze natuur hebben grotere aaneengesloten gebieden nodig om te kunnen overleven. Natuurpark Rivierenland wil zijn natuur graag zo snel mogelijk ‘ontsnipperen’, maar werd in 2021 niet weerhouden als kandidaat Nationaal Park. De natuur in de regio zou volgens de jury te versnipperd zijn. Onze coalitie blijft echter gedreven doorwerken en gaat in afwezigheid van deze extra Vlaamse steun op zoek naar middelen om zijn natuurambities in het Rivierenland toch waar te kunnen maken. Met Animalinas willen we alvast een breder publiek de verwondering voor de natuur bijbrengen."

Bedrijven en organisaties die Natuurpark Rivierenland graag steunen met een gift kunnen contact opnemen met [email protected].

Animalinas is ook in boekvorm te koop, met dank aan het harde werk en bijdrages van Dieter Roelants, Nils Iwens, Katrien Van Kerkhoven, Joeri Van Deuren en Stefaan Van Damme. De opbrengst gaat volledig naar natuuraankopen. Door een boek te kopen steun je de natuur van Natuurpark Rivierenland.