Al meer dan 100 locaties voor 700 nieuwe bomen
08 Juli 2019
Een maand geleden lanceerde de stad de campagne 'Boom zoekt grond'. Deze week werd het 100ste stuk grond aangeboden. Frieda Vanschoubroek is binnenkort de trotse eigenaar van een Mirabelpruimenboom. Bij wijze van prijs zal schepen Patrick Princen deze nieuwe boom eigenhandig en met veel zorg komen planten.
Het is zeker niet overdreven om te stellen dat de campagne ‘Boom zoekt grond’ nu al een succes is. “Op dertig dagen tijd hebben Mechelaars samen grond gevonden voor een 700-tal nieuwe bomen. En nog steeds komen er nieuwe aanvragen binnen.”, vertelt een tevreden schepen voor natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.
Frieda Vanschoubroek is de honderste Mechelaar die een stuk grond heeft voor een extra boom. Zij koos voor een Mirabelpruimenboom: “Ik ben heel blij met de actie van de stad. Wij hebben een stadstuintje en wilden deze graag verfraaien met een pruimenboom. De Mirabelpruimenboom groeit snel en ik kijk er dus reikhalzend naar uit om confituur te maken van onze eigen pruimenboom.”
“De stad vergroenen, kunnen we niet alleen”, vertelt schepen Patrick Princen. “We hebben de laatste jaren op het openbaar domein zo'n 1900 nieuwe bomen geplaatst, een nettowinst van 950 stuks. Er kwamen daarnaast ook 6 speelbossen in beheer van de stad bij. Maar uiteindelijk is maar een beperkt deel van het grondgebied eigendom van de stad zelf. Daarom dat we met deze campagne ook een oproep doen aan de Mechelaars om de stad mee te vergroenen.”
Meer bomen zorgen voor een aangename en gezonde stad. Bomen brengen rust, verbeteren de luchtkwaliteit, zijn noodzakelijk voor de opname van CO2 en regenwater, verminderen het hitte-eilandeffect en zijn belangrijk voor het versterken van de biodiversiteit. Het gevoelig vergroten van het aantal bomen is dan ook een topprioriteit van het stadsbestuur.
Onder de aanvragers zitten trouwens niet alleen Mechelaars met voortuinen, maar ook eigenaars van grotere lappen grond. “Als stad betalen we in zulke gevallen alle bomen. In ruil wordt de stuk grond publiek toegankelijk gemaakt, bijvoorbeeld als zelfplukboomgaard. We zijn deze pioniers alvast heel dankbaar om mee hun schouders te zetten onder onze campagne voor meer en eetbaar groen. Op naar de 200 aanvragers!”, besluit schepen Patrick Princen.
Praktisch
Voor de eerste campagne boom zoekt grond kan men nog inschrijven tot 31 augustus via www.mechelen.be/boomzoektgrond.
Het stadsbestuur geeft de voorkeur aan gronden die op een zichtbare plaats liggen, bijvoorbeeld voor- en zijtuinen of aan eigenaars die hun stuk grond willen openstellen voor het publiek. Maar ook inwoners met een achtertuin of privéweide kunnen zich aanmelden. Elke locatie voor een extra boom is welkom. De stad regelt de aankoop van de bomen, de eigenaar van de grond staat zelf in voor de aanplanting. Er zijn drie mogelijkheden om te participeren:
- Je hebt een achtertuin: je haalt voordeel uit de samenaankoop.
- Je hebt een voor- of zijtuin of een grote lap grond op een zichtbare locatie: 1+1 gratis. Voor elke aangekochte boom via de samenaankoop, koopt de stad er één extra.
- Je hebt een grote lap grond en het ook publiek toegankelijk maken (bv. als ontmoetingsplek of pluktuinboomgaard voor de buurt): de stad voorziet in gratis bomen.
De kostprijs wordt geraamd op 30 euro per boom. Er is de keuze uit een breed assortiment aan inheemse bomen of fruit- en notenbomen. Enkele voorbeelden: gele kornoelje, els, perenboom, notenboom, winterlinde… Met de lijst van locaties vraagt de stad offertes op bij boomkwekers en doet ze de bestelling. Nadien krijgen de aanmelders verdere richtlijnen en plantinstructies. In november 2019 kunnen de bomen opgehaald en geplant worden, zodat ze tegen de lente volgend jaar mooi in bloei staan!