Afbraak kantine S.K. Rapid Leest gestart

19 Oktober 2023

Afbraak kantine S.K. Rapid Leest gestart

“In totaal wordt er 2352m² onthard en krijgt het terrein van ruim 3 hectare een nieuwe invulling als natuur in het Natuurpark Rivierenland. Stap voor stap versterken we zo de natuur in en rondom Mechelen. Door grotere aaneengesloten stukken natuur te creëren, boeken we op drie fronten winst: grotere natuurgebieden zijn beter bestand tegen klimaatverandering, vergroten ook de overlevingskansen van aanwezige fauna en flora en zijn voor bezoekers ook gewoon veel fijner om in rond te wandelen en te genieten.” - Schepen van natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen

Deze week start de afbraak van de oude kantine van S.K. Rapid Leest aan de terreinen gelegen tussen de Zenne en de Warandestraat. Het is een volgende stap in de uitbreiding van het Robbroek, nadat de Leestse voetbalclub aan een nieuwe toekomst begon aan sporthal Kouter een kleine kilometer verder. Een oppervlakte van 2352m² zal onthard worden. 

De voormalige voetbalterreinen van S.K. Rapid Leest werden door Agentschap Natuur en Bos aangekocht. Stad Mechelen liet hiervoor een sloopinventaris opmaken en Regionaal Landschap Rivierenland zorgde voor een inrichtingsplan voor de terreinen. Deze week start de aannemer met de afbraakwerken van de oude kantine en de overige infrastructuur. Gezien de aanwezigheid van asbest gebeurt dit met de grootste zorg.

Schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen legt uit: “In totaal wordt er 2352m² onthard en krijgt het terrein van ruim 3 hectare een nieuwe invulling als natuur in het Natuurpark Rivierenland. Stap voor stap versterken we zo de natuur in en rondom Mechelen. Door grotere aaneengesloten stukken natuur te creëren, boeken we op drie fronten winst: grotere natuurgebieden zijn beter bestand tegen klimaatverandering, vergroten ook de overlevingskansen van aanwezige fauna en flora en zijn voor bezoekers ook gewoon veel fijner om in rond te wandelen en te genieten.”

“De oude locatie naast de Zenne is voor vele spelers en supporters van Rapid Leest een plek die voor heel wat jeugdsentiment zorgt,” vertelt Sportschepen Abdrahman Labsir. “Daarnaast was de kantine echter ook aftands en verdienden de Leestenaars een volwaardige accommodatie. Nu zij samen met Leest United gefusioneerd zijn in VC Leest, kunnen zij sinds dit seizoen gebruik maken van het nieuwe kunstgrasveld achter sporthal Kouter en de huidige cafetaria. We zijn op die site bovendien in blijde verwachting van een aangrenzende nieuwbouw met multifunctionele invulling. Het wordt een plek waar onze (voetballende) jeugd zich volledig kan ontplooien.”  

Agentschap Natuur en Bos is verantwoordelijk voor de afbraak van de kantine en zal samen met Stad Mechelen instaan voor het aanplanten van nieuwe bomen. Op 2,5 hectare wordt er dan ook bos aangeplant door verschillende plantacties. “De eerste plantactie is gericht naar jeugdverenigingen rond Leest en zal plaatsvinden op 19 november tijdens het Boomweekend. Dan zal er een eerst halve hectare aan bos worden aangeplant. Tijdens het Boomweekend worden er zoveel mogelijk bossen in Vlaanderen aangeplant en wij doen hier in Leest ook mee” zegt Hans Van Praet, boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos. 

Planters gezocht!
Agentschap Natuur en Bos is nog op zoek naar helpende handen voor de eerste aanplantactie.  Deze gaat door op zondagnamiddag 19 november, in het Boomweekend. De chirojongens en chiromeisjes uit Leest zijn alvast ingeschreven. Inschrijven doe je via de website van het Boomweekend