Aantal bezoeken aan Mechelse attracties overstijgen cijfers van 2019

04 April 2023

Aantal bezoeken aan Mechelse attracties overstijgen cijfers van 2019

Mechels toerisme weer hersteld na coronapandemie

In 2022 zijn er in totaal meer dan 1.525.000 bezoekers geteld in de Mechelse culturele bezienswaardigheden en kerken. Daarmee scoort Mechelen beter dan voor de coronapandemie in 2019, toen er bijna 1.518.000 bezoekers waren. Vooral de bezoeken aan de Sint-Romboutstoren en de historische kerken kennen een grote stijging dankzij de Bourgondische Renaissance, van 166.010 in 2019 naar 226.458 in 2022. De toerismesector is dus weer helemaal terug van weggeweest na enkele zware jaren.

“2019 was voor Mechelen een toeristisch topjaar. Helaas was de pret van korte duur door de coronapandemie. Heel wat sectoren moesten de deuren sluiten of bezoekers beperken. Ook de toeristische sector voelde de maatregelen”, vertelt schepen van cultuur Björn Siffer. “De cijfers van 2022 geven mee dat de musea en vooral de kerken definitief uit het dal zijn. We tekenen zelfs een stijging op, wat excellent nieuws is.”

In 2019 bezochten 43.977 mensen de Sint-Romboutstoren. Dat werden er 55.185 in 2022, een stijging van 25,5% tegenover 2019. De komende jaren krijgt de toren een nog prominentere plaats. Schepen Björn Siffer legt uit: “Mechelen wordt met de steun van Toerisme Vlaanderen uitgebouwd tot internationale uitvalsbasis van de Bourgondische Renaissance. De Sint-Romboutstoren is een belangrijke pijler in dat beleid. De toren is de ideale plaats om de Mechelse stadspaleizen en gebouwen in volle glorie te bewonderen. In de hoogste plek van de toren, de Askelder, komt binnenkort een immersieve beleving om bezoekers nog meer te betrekken in de verhalen achter de gebouwen en torens die Mechelen rijk is. Er komt ook een parcours doorheen de stad dat de verschillende hoven uit de Bourgondische Renaissance tot leven brengt.”

Een nog grotere stijging in bezoekersaantallen is te zien bij de verschillende kerken in Mechelen. Schepen van monumenten en Kerken Arthur Orlians: “In 2019 tekenden we een totaal van 122.033 bezoekers op, maar in 2022 was dat maar liefst 171.273 mensen, een stijging van 40%. De gebouwen en de kunstwerken van onze kerken zijn op zich al fantastisch, maar door museale beleving ín onze kerken te organiseren worden ze nog aantrekkelijker voor Mechelaars en toeristen om te bezoeken. Dat de mensen die aanpak appreciëren is nu ook duidelijk te merken in de cijfers. Heel fijn en ook een opsteker voor de vele medewerkers en vrijwilligers die zich dagelijks inzetten om alles in goede banen te leiden.

Mechelen behoort samen met Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven tot de Vlaamse kunststeden en bezit dus een groot aanbod aan cultureel erfgoed. Met musea zoals Museum Hof van Busleyden, De Garage en Het Kunstuur en kunst- en cultuurhuizen zoals RADAR, ARSENAAL/LAZARUS, nona, Beeldsmederij De Maan en Sjarabang is er een ruime keuze voor bezoekers. De 432.868 bezoeken aan musea in 2022 evenaren de cijfers van 2019, met 471.219 bezoeken, net niet. Dat kan te verklaren zijn door de restauratie van het Museum Hof van Busleyden, één van de pijlers van de Bourgondische Renaissance en dus een grote trekpleister. Sinds maart 2022 is de vaste collectie tijdelijk niet toegankelijk tot de werken worden afgerond in het najaar van 2023.

“Najaar 2023 kunnen alle bezoekers dus weer met volle teugen genieten van de topstukken van het museum. Verder blijven we ons richten op een breed publiek: op de meerwaardezoekers, maar ook op mensen die we willen laten proeven en ontdekken, op Mechelaars en binnen- en buitenlandse toeristen, op gezinnen met kleine en grotere kinderen, op verenigingen en bedrijven, en we blijven stappen zetten wat toegankelijk toerisme betreft”, besluit schepen Björn Siffer.