Aanplanting openbaar domein Otterbeek gestart

28 Januari 2022

Aanplanting openbaar domein Otterbeek gestart

Ruim 200 bomen in vernieuwde wijk

De wijk Otterbeek, dicht bij het Tivolipark, ondergaat een metamorphose. Na enkele jaren werken aan de wegen is het nu de beurt aan de groenzones. Met meer dan 200 nieuwe bomen wordt het een groene wijk.

De wijk Otterbeek heeft de voorbije jaren een heuse transformatie ondergaan. Sinds begin vorig is ook het openbaar domein aan de beurt. Na de riolering en de wegenis, is het nu de beurt aan het groen in de wijk, vertelt schepen van openbare werken en natuur- en groenbeheer Patrick Princen: “Otterbeek was altijd al een tuinwijk, maar met de heraanleg wordt het écht een wijk waar je thuis kan komen in het groen en genieten van de bomen, de waterelementen en speelprikkels. Het nieuwe centrale plein sluit aan bij een van de ingangen van het Tivolipark en de fietsinfrastructuur creëert nieuwe linken in alle richtingen, waardoor wijk en park veel meer een geheel gaan vormen.”
 
Arthur Orlians, voorzitter van Woonpunt Mechelen vult aan: “De werken in deze wijk lopen vlot. In totaal bouwt Woonpunt Mechelen hier 39 appartementen en 15 woningen. In de loop van 2023 willen we klaar zijn. Er komen niet enkel extra sociale woningen, ook de wijk wordt heraangelegd en ook hier gaan we voor extra bomen. De lopende projecten in deze buurt zijn niet min. De bouwgrond in het bos van Kauwendaal werd omgezet naar bosgrond. We gaan voor een groene long van het pennepoelpark over Neerheide/overheide tot en met het Oud Oefenplein. En het groen van het Tivolipark wordt als het ware uitgebreid, met de extra bomen in de wijk Otterbeek en het brugje naar het Vuurkruisenplein dat op termijn ook drastisch moet vergroenen. De wijken liggen niet zo ver van elkaar, dus al dit groen met elkaar verbinden, dat zou fantastisch zijn. In samenwerking met de stad maken we van Mechelen-Noord één van de groenste wijken van Mechelen.”
 
De invulling van de groenzones past perfect binnen de visie van de stad op andere locaties, besluit Patrick Princen: “We gaan overal resoluut voor een maximaal aantal bomen en veel vaste planten en heester met oog voor biodiversiteit. Tijdens de eerste fase van de groenaanleg dit voorjaar worden niet minder dan 218 bomen aangeplant in de wijk. Het gaat onder andere om wilgen, esdoorns, gele kornoelje en elzen. Daarnaast zijn dat ook nog bijna 15000 heesters en bijna 5000 andere vaste planten.”
 
De groenaanleg die nu gestart is omvat de grootste deel van de wijk, met uitzondering van het zuidoostelijke stuk: de nieuwbouw door Woonpunt langsheen het Tivolipark en het centrale plein komen later aan bod.