Aanpassing meerjarenplan versterkt sociale uitgaven

09 December 2022

Aanpassing meerjarenplan versterkt sociale uitgaven

Investeren in een zorgzaam Mechelen Mechelen is een inclusieve, zorgzame stad. Ook de komende jaren blijven we daarom volop investeren in de Mechelaar, in het verenigingsleven, in het samenleven in een stad waar iedereen zich thuis voelt. Ondanks de moeilijke financiële situatie stelt de stad volgende week een begroting voor waar de investeringen in sociaal beleid onveranderd doorlopen en op cruciale projecten zelfs versterkt worden, zoals team OPkomst. De stad voorziet een extra buffer van 1,2 miljoen euro om kwetsbare Mechelaars te ondersteunen. Nieuw is de substantiële verhoging van de budgetten voor de UiTPAS met kansentarief (+ 350 duizend), een manier om zowel Mechelse verenigingen te ondersteunen als kwetsbare Mechelaars, kinderen en jongeren, meer kansen te geven om deel te nemen aan sport-, jeugd-, en cultuuractiviteiten.

Uitbreiding UiTPAS is een win-win

Dankzij de UiTPAS met kansentarief kunnen Mechelaars die er voor in aanmerking komen genieten van een goedkoper tarief om lid te worden van een vereniging of deel te nemen aan bepaalde activiteiten. Vandaag zijn 97 organisaties aangesloten als UiTPAS-partner. Vorig jaar werden 8269 kansentarieven toegereikt, waarvan 445 in sport- of jeugdclubs en 1146 voor de wekelijkse vakantiekampjes. De stad betaalt een deel van het verschil in lidgeld.

“Het jaarlijks beschikbare budget van zo’n 100 duizend euro voor de UiTPAS wordt quasi verdubbeld. Voor 2023 is er zelfs eenmalig een extra injectie van 150 duizend euro. In totaal zal er voor de resterende planningsperiode 637 duizend beschikbaar zijn. Met deze extra middelen wil de stad meer jeugd-, sport- en cultuurverenigingen overtuigen zich aan te sluiten als UiTPAS-partner en ook sterker inzetten op toeleiding van kansengroepen richting de Mechelse verenigingen en het vrijetijdsaanbod”, vertelt schepen van gelijke kansen en sociale zaken Gabriella De Francesco.

Schepen van cultuur Björn Siffer: “Een win-win dus. De Mechelse verenigingen genereren extra inkomsten en we realiseren een hogere participatie van kinderen en jongeren uit kwetsbare gezinnen. De impact is gigantisch. Iedereen die vandaag lid is van een vereniging herkent de voordelen: sociaal contact, nieuwe vriendschappen voor het leven, de ontwikkeling van sportieve of artistieke vaardigheden, enzovoort. Tijdens vakantieperiodes bijvoorbeeld bieden tal van activiteiten ook kansen om deze periodes zinvol te overbruggen en talenten verder te ontwikkelen.”

Schepen van jeugd en sport Abdrahman Labsir vult aan: “Belangrijk in die zin is de beslissing dat de stad het volledige verschil in lidgeld tussen kansentarief en niet-kansentarief zal betalen vanaf minstens 5% leden met kansentarief. Deze regel was al beperkt van toepassing op een aantal jeugd- en sportverenigingen, maar wordt nu uitgebreid naar alle UiTPAS-partners. Op die manier beperken we maximaal het financiële risico voor de organisatoren.”

Bijkomend budget voor aanvullende steun

In tijden van crisis zijn het altijd de mensen die het al financieel moeilijk hebben die de gevolgen ervan het snelst en het hardst ondervinden. Door de opeenvolgende crisissen geraken ook meer mensen in de problemen. “In Mechelen staan we ook nu klaar om de nodige steun te verlenen en gaan we ook actief op zoek naar wie steun nodig heeft. We voorzien een bijkomende financiële buffer van 1,2 miljoen euro om Mechelse gezinnen te helpen om bijvoorbeeld de schoolfactuur te betalen of medische kosten. Waar nodig zorgen we voor tussenkomst in basisbehoeften zoals energie, de huishuur eten en kleding, maar ook opleiding of vervoer naar het werk. We zorgen ervoor dat Mechelse gezinnen niet verder in schulden raken en uit die vicieuze cirkel breken om zonder zorgen te kunnen wonen, werken en leven in onze stad”, verduidelijkt schepen Gabriella De Francesco. “Stad Mechelen kiest dus zeer duidelijk om niet te besparen op de sociale uitgaven. Een belangrijk signaal in deze moeilijke tijden.”

OPkomst en middelen ‘Samen tegen armoede’ bestendigd

Zo worden naast de bestaande steunmaatregelen ook de middelen ‘Samen tegen armoede’ bestendigd. Jaarlijks voorziet de stad 450 duizend euro aan subsidies waarmee het Mechelse middenveld aan de slag gaat om samen armoede te bestrijden. De succesvolle samenwerking tussen stad en middenveld wordt zo bestendigd. In de strijd tegen armoede is tot slot ook het bekroonde project OPkomst cruciaal gebleken. OPkomst is het centraal aanmeldpunt voor de ondersteuning van kwetsbare aanstaande of kersverse ouders. Een multidisciplinair team staat klaar voor gezinsondersteuning op maat totdat het kindje naar de kleuterklas gaat. “Sinds de start van OPkomst begeleidden we 234 kwetsbare gezinnen. Vaak gezinnen die voorheen niet gekend waren bij het Sociaal Huis. OPkomst is uniek in haar preventieve en doeltreffende aanpak. De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Honderden Mechelse kinderen en gezinnen vinden dankzij OPkomst net in die cruciale periode de nodige steun en begeleiding. Daarom voorzien we structureel middelen in onze begroting en 1 VTE extra voor team OPkomst”, aldus nog schepen Gabriella De Francesco.