“Kernwapens kunnen nooit de oplossing zijn”: Mechelen hijst vlag om 8.15 uur

06 Augustus 2022

“Kernwapens kunnen nooit de oplossing zijn”: Mechelen hijst vlag om 8.15 uur

"Kernwapens kunnen nooit de oplossing zijn, voor welk conflict dan ook. Met deze actie willen we een krachtig signaal geven en samen met vele andere steden ter wereld pleiten voor nucleaire ontwapening.”

Van 6 tot 9 augustus wappert voor het stadhuis van Mechelen de vlag van Mayors For Peace, een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook onze stad lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening.

Het stadsbestuur hijst de vlag op zaterdag 6 augustus stipt om 8.15 uur ’s morgens. Dit tijdstip is niet lukraak gekozen. “Dit is het moment waarop een atoombom in 1945 de Japanse stad Hiroshima trof. Er vielen meer dan 200.000 doden en in de periode nadien nog eens tienduizenden door stralingsziektes”, vertelt schepen voor mondiaal beleid Rina Rabau Nkandu. “Drie dagen later, op 9 augustus, werd een tweede atoombom gedropt boven de stad Nagasaki. Dit zijn gruwelijke gebeurtenissen om nooit te vergeten en die we vanuit Mechelen ten sterkste veroordelen. Kernwapens kunnen nooit de oplossing zijn, voor welk conflict dan ook. Met deze actie willen we een krachtig signaal geven en samen met vele andere steden ter wereld pleiten voor nucleaire ontwapening.”

“Deze actie is natuurlijk een symbool, maar tegelijk ook meer dan dat. De oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat het bestaan van atoomwapens alleen al een bedreiging vormt. Er is maar één echte oplossing: die wapens moeten weg. Daarom is het belangrijk dat wij elk jaar met alle landen samen in deze week op diezelfde nagel blijven kloppen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Wereldwijd telt de organisatie Mayors For Peace 8134 steden in 166 landen. In België zijn 395 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert sinds 2018 op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester Talpe het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk, en dit naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus.

http://www.mayorsforpeace.org/en/