700 kwetsbare Mechelaars kunnen genieten van feestmenu op kerstavond

20 December 2023

700 kwetsbare Mechelaars kunnen genieten van feestmenu op kerstavond

"Stad Mechelen, De Refuge en het Mechelse Kansarmoedenetwerk hebben de handen in elkaar geslagen om deze heerlijke kersttraditie ook dit jaar weer voort te zetten" - schepen Gabriella De Francesco

Op 23 december voorziet sociaal restaurant De Refuge 700 take-awaymaaltijden in de vorm van een driegangenmenu, die overdag kunnen opgehaald worden en ’s avonds of op kerstavond thuis feestelijk opgegeten kunnen worden. De stad financiert de maaltijden, De Refuge bereidt de maaltijden en de inschrijvingen gebeuren via de partners van het Mechelse Kansarmoedenetwerk. 

Op het feestmenu: soepje van vergeten groenten met een garnituur van appel. Vervolgens Mexicaanse chilischotel met basmatirijst, geserveerd met een speelse dip van guacamole en nacho. En tot slot een kerstdessert vanuit de bakkerijafdeling van De Refuge. De maaltijden zijn volledig vegetarisch en halal bereid. Daarnaast is er ook een aangepast kindermenu met spaghetti bolognaise. De feestelijke maaltijdboxen kunnen afgehaald worden op zaterdag 23 december van 11 tot 15 uur in de Refuge in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. De maaltijden kunnen dan ‘s avonds worden opgewarmd en zijn ook enkele dagen houdbaar in de koelkast om op een later moment op te warmen. 

Schepen van sociale zaken en armoedebestrijding Gabriella De Francesco: “Te midden van de kerstvreugde is er ook dit jaar weer tijd voor heerlijke eindejaarsmaaltijden waar 700 kwetsbare harten verwend worden met een feestmaal van sociaal restaurant De Refuge. Stad Mechelen, De Refuge en het Mechelse Kansarmoedenetwerk hebben de handen in elkaar geslagen om deze heerlijke kersttraditie ook dit jaar weer voort te zetten.”

Charlotte Crabbé van De Keeting en het Kansarmoedenetwerk Mechelen: “Velen ervaren de kerstdagen juist als een zware periode maar sinds enkele jaren weten onze mensen dat ze toch van een feestmaaltijd kunnen genieten en dat geeft toch wat licht in de donkerte. Velen vragen zelf achter de kerstmaaltijd. Het wordt dus zeker en vast geapprecieerd.”

Roel De Gendt van Groep INTRO, uitbater van De Refuge, zegt: “Samen met ons team en met ondersteuning vanuit de stad Mechelen en Foodsavers, streven we ernaar een h’eerlijke kerstmaaltijd te bereiden. Als Refuge-Groep INTRO staan we ervoor dat onze box niet alleen een maaltijd bevat, maar ook onze restaurant beleving biedt. Hiervoor voorzien we bij gast de nodige tafeldecoratie, een Kerst-playlist en een beschrijving van hoe de maaltijden te verzorgen en te presenteren.”

De nachtopvang van het CAW haalt ook twintig maaltijden op om te bereiden in hun werking en vanuit Wel en Wee zal een van de kinesisten een tiental gezinnen bedienen door de maaltijdboxen rond te brengen met een bakfiets. Zo geraken alle maaltijden op het juiste adres en kan iedereen genieten van zijn driegangenmenu.