140 Mechelaars doen de 50 graden test met oog op duurzamer verwarmen

17 Februari 2022

140 Mechelaars doen de 50 graden test met oog op duurzamer verwarmen

Vanaf dit weekend verlagen 140 Mechelaars twee weken lang de temperatuur van hun verwarmingsketel naar 50 graden. Dat is de temperatuur die de ketel naar de radiatoren stuurt. Als blijkt dat hun woning aangenaam warm blijft, dan kunnen ze de overstap naar een warmtepomp overwegen. Moeten ze toch aan comfort inboeten? Dan krijgen ze advies over de te ondernemen stappen om hun woning beter te isoleren en klaar te maken voor de toekomst.

“Donderdag is het Dikke Truiendag. We zetten de verwarming dan een graad lager en doen een dikkere trui aan. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee, zeker nu de energieprijzen zo de pan uit swingen”, begint schepen voor o.a. energie, klimaat en milieu Patrick Princen. “Maar om de klimaatdoelstellingen te halen en de opwarming van de aarde tegen te gaan is er meer nodig. Daarvoor moeten we af van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas, want die stoten enorm veel schadelijke CO2 uit.”

Omschakeling

Fossielvrij verwarmen begint bij een goed geïsoleerde woning. Als dat het geval is, kan er overgestapt worden op, bijvoorbeeld, een warmtepomp. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (bodem, lucht, water) en verwarmt daarmee de woning. Omdat de techniek zeer energie-efficiënt is en de CO2-uitstoot drastisch vermindert, is dit dé verwarming van de toekomst.

“Een warmtepomp is 3 tot 4 maal efficiënter dan een andere ketel. Je kan er trouwens via Fluvius een goede premie voor krijgen. We moedigen met onze stad Mechelaars die de overstap overwegen wel aan om eerst de 50 graden test te doen”, vervolgt gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Tine Van den Brande.

“Dat is een trucje om te achterhalen of je huis geschikt is voor een warmtepomp of dat er misschien eerst andere ingrepen moeten gebeuren, zoals isoleren van muren of daken. Via onze website hebben 140 Mechelaars aangegeven dat ze de 50 graden test willen doen en daarbij gebruik willen maken van de ondersteuning en het advies van Mechelen Klimaatneutraal”, legt schepen Princen verder uit.

Alle geïnteresseerden werden gebrieft en de komende twee weken is het zover. Om te kunnen starten met de 50 graden test moet het in een periode van twee weken minstens twee nachten kouder zijn dan -5 °C. Het weerbericht voorspelt twee nachten met vorst. Eigenlijk te weinig om echt goed te kunnen testen voor een volledige warmtepomp, maar het is waarschijnlijk de enige en laatste kans deze winter. En als mensen met deze milde wintertemperaturen wel comfortproblemen ervaren, wil dat in ieder geval zeggen dat hun woning er nog niet klaar voor is.

Na afloop van de 50 graden test vullen de deelnemers hun bevindingen in via een online tool en krijgen ze persoonlijk advies voor de verdere verbetering van isolatie en/of afgiftesysteem.

Groepsaanbod warmtepompen

Woningen die de test goed doorlopen, zijn klaar voor een warmtepomp. Op dit moment is een warmtepomp duurder dan een gasketel. Maar in de toekomst wordt gas sowieso duurder, terwijl elektriciteit relatief gezien goedkoper zal worden. Mechelen Klimaatneutraal raadt gezinnen aan om daar nu best al rekening mee te houden. Om Mechelaars bij te staan heeft de stad een groepsaanbod warmtepompen opgezet. Dit groepsaanbod staat open voor iedereen die overweegt om een warmtepomp te installeren in een woning of appartement in Mechelen.

Het groepsaanbod richt zich vooral op bestaande woningen en renovaties. Dialoog vzw is aangesteld als technische partner om de stad te ondersteunen voor het opzetten van het groepsaanbod. Mechelaars die intekenen op het groepsaanbod, kunnen beroep doen op een renovatiebegeleider. De renovatiebegeleider geeft eerst een onafhankelijk warmtepompadvies, waarbij nagegaan wordt of en welke soort warmtepomp in aanmerking komt. Daarna kan één van de geselecteerde lokale en vakbekwame installateurs een vrijblijvende offerte opmaken.

Om die installateurs te vinden is in de zomer van 2021 een openbare oproep gepubliceerd. De installateurs zijn vervolgens gescreend op administratieve en kwaliteitscriteria en geselecteerd na een selectiegesprek. Momenteel zijn er drie renovatiebegeleiders en vier installateurs actief. Voor elk type warmtepomp (bodem-water, lucht-water (split of monoblock), lucht-lucht) zijn er minstens drie installateurs die dit type warmtepomp kunnen aanbieden.

SHIFFT

Dit project is onderdeel van het Europees project SHIFFT (Sustainable Heating: Implementation of Fossil-Free Technologies), waarbinnen onderzocht wordt hoe steden en gemeenten de omschakeling naar een fossielvrije warmtevoorziening kunnen ondersteunen en versnellen.

“Zeker nu de energiefactuur zo hoog is, raad ik iedereen aan zijn blik te richten naar de meest innovatieve en goedkoopste energie die we bovendien zelf kunnen maken. De toekomst is sowieso  hernieuwbaar”, besluit Tine.

Meer informatie