Vlaanderen investeert 4 miljoen in Predikherenkerk en Cultuurcentrum Mechelen

19 Januari 2022

Vlaanderen investeert 4 miljoen in Predikherenkerk en Cultuurcentrum Mechelen

Vlaanderen investeert een 4 miljoen euro in de culturele infrastructuur van de stad. Twee miljoen daarvan gaat naar de transformatie van de Predikherenkerk tot een culturele hub. De andere twee miljoen gaat naar het Cultuurcentrum Mechelen. Samen met de 2,4 miljoen euro voor de Heilig Hartkerk die eerder bekend raakte, betekent dit een investering van maar liefst 6,4 miljoen vanuit Vlaanderen voor de Mechelse culturele infrastructuur.

Schepen van cultuur Björn Siffer is verheugd met de bijkomende middelen: “Mechelen heeft een rijke traditie opgebouwd in het herbestemmen van kerkelijk erfgoed tot culturele tempels. Denk aan de Heilig Hartkerk in de Adegemstraat of de Heilige Geestkapel waar nu Het Kunstuur zit. En nu dus ook de Predikherenkerk en het CCM, waar vroeger een Minderbroedersklooster was. Tijdens fase 1 van de werken aan het CCM zullen we ook het auditorium aanpassen, zodat we onze belofte aan onder meer het Filmhuis nakomen. Met deze extra investeringen durf ik stellen dat Mechelen als cultuurstad haar Gouden Decennium beleeft.”

De site van het Predikheren bestaat uit een klooster en een kerk. Het klooster werd al succesvol gerenoveerd. Het herbergt een bibliotheek en biedt cultuur aan met een grote en kleine “c”. Nu wordt ook de Predikherenkerk grondig gerenoveerd. In een volgende fase zal de kerk omgevormd worden tot een culturele hub voor tentoonstellingen, lezingen en kleinschalige optredens.

In de schaduw van de Sint-Romboutstoren ligt het cultuurplein. Met onder andere de Academie, Conservatorium en het Cultuurcentrum Mechelen brengt het plein cultuur en educatie samen. De uitgelezen site met andere woorden om het culturele hart van de stad te worden. De bouw van een portaal moet de site en het cultuurcentrum een herkenbaar gezicht geven. De verschillende gebouwen en de aanpalende binnentuin worden met elkaar verbonden. Het auditorium wordt gerenoveerd. En er komen extra polyvalente ruimtes bij.

In 2024 zullen alle werken afgerond zijn waarna Mechelen twee cultuursites rijker zal zijn. De Predikherenkerk en het Cultuurcentrum zijn samen goed voor een investering van 6,8 miljoen euro, waarvan Vlaanderen er dus 4 miljoen voor haar rekening neemt.

“Deze investeringen gaan een enorme impuls geven aan onze stad. Mechelen wordt nóg meer een Cultuurstad. Dat is goed nieuws voor het toerisme en onze middenstand. Voor de buurten rondom het Predikheren en het Cultuurcentrum. Voor alle Mechelaars die nog meer cultuur zullen kunnen opsnuiven. De afgelopen twintig jaar heeft Mechelen een metamorfose ondergaan. De investeringen in onze publieke ruimte hebben daar veel mee te maken. Met deze investeringen in onze culturele infrastructuur laten we Mechelen nog meer schitteren”, besluit minister Bart Somers.