400 Mechelaars ondersteunen kick-off Week van de Mobiliteit

05 September 2013

400 Mechelaars ondersteunen kick-off Week van de Mobiliteit

Mechelen 4 september 2013. Vandaag waren de initiatiefnemers van de Week van de Mobiliteit 2013 te gast in Mechelen om er de achttiende editie van de mobiliteitsweek voor te stellen. Met een verrassende Freezemob werd de Week van de Mobiliteit 2013 bekend gemaakt. De campagne staat dit jaar in het teken van ruimte. Of ze nu stil staan of rijden, auto's palmen een groot stuk van onze openbare ruimte in. De organisatoren van de Week van de Mobiliteit 2013 willen meer plaats maken voor  duurzame mobiliteit: brede en aangename voetpaden, veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en voorrang aan kwaliteitsvol openbaar vervoer. Woonbuurten, dorpspleinen en stedelijke centra op mensenmaat, waar het prettig vertoeven is, waar zich duurzaam verplaatsen vanzelfsprekend is.Niet minder dan 400 figuranten kwamen vandaag samen in Mechelen om het thema visueel kracht bij te zetten  tijdens een opmerkelijke  Freezemob.  De figuranten palmden op speelse wijze de Grote Markt in en vormden na kort moment van stilstand de figuur van een boom. Universeel symbool van leefbaarheid en tevens ook een referentie naar het campagnebeeld. Eerder werd deze stunt ook in Gent en Brugge uitgevoerd. Het resultaat is een flitsend filmpje ter promotie van de mobiliteitsweek dat te vinden is op de website van de Week van de Mobiliteit.

Dat de Week van de Mobiliteit net in Mechelen wordt aangekondigd is geen toeval. De stad organiseerde de voorbije jaren al meerdere malen een succesvolle editie van de Autovrije Zondag, met als klinkende naam UiT zonder uitlaat. Bovendien heeft de stad een deel van haar centrum autoluw gemaakt. "Mechelen is al jaren een enthousiaste deelnemer aan de Week van de Mobiliteit", bevestigt Marina De Bie, schepen van Mobiliteit. "Naast de organisatie van een autovrije zondag, zullen heel wat lokale bedrijven aansluiten bij de Car Free Day op 19 september en neemt een 10-tal scholen deel aan de STRAPDAG."

In heel Vlaanderen staan er momenteel 1147 acties gepland. En er komen er nog elke dag bij. Topper is de STRAPDAG op 20 september met 953 geregistreerde basisscholen. Maar ook de Car Free Day op 19 september, een duurzame pendeldag, kan rekenen op een mooi deelnemersveld. 

De Week van de Mobiliteit is de gelegenheid bij uitstek om te proeven van de voordelen van het openbaar vervoer. De speciale tarieven van de NMBS en De Lijn zorgen ervoor dat dit ook nog eens aan een zacht prijsje kan en dit een hele week lang. De Lijn geeft 50% korting op zijn dagpassen. Voor 3 euro kan je een hele dag reizen met alle bussen en trams van De Lijn. Met Mobility Deal van de NMBS spoor je voor 9.90 euro.

Meer foto's van de freezemob en persvoorstelling vind je hier.