300 gezinnen krijgen Oekraïense versie van boek De Maneblussers

01 September 2022

300 gezinnen krijgen Oekraïense versie van boek De Maneblussers

“Het hele team achter De Maneblussers hoopt met dit verhaal een klein beetje geluk te kunnen schenken, daar waar het momenteel hard nodig is."

De makers van het illustratieboek De Maneblussers hebben hun boek in het Oekraïens laten vertalen en daarvan 300 exemplaren laten drukken. Ze zijn bestemd voor gezinnen in het nooddorp en voor alle andere Oekraïense gezinnen die in Mechelen verblijven omwille van de oorlog in hun land. Stad Mechelen draagt 900 euro bij in de publicatiekosten, goed voor de helft van de oplage.

Vijf vrienden uit Mechelen brachten De Maneblussers uit in 2020. Het boek geeft de stadslegende van Mechelen weer in prenten en woorden, op een ludieke en voor jong en oud toegankelijke manier. De Mechelse drukkerij Buroform verzorgt het drukwerk. Voor de Oekraïense versie financieren de initiatiefnemers zelf de drukkosten van 150 exemplaren, voldoende om elke gezin in het nooddorp aan de Nekkerhal van een boek te voorzien. De stad schiet nog eens 900 euro bij om de oplage te verdubbelen.

Initiatiefnemer Ruben Van de Voorde: “Het hele team achter De Maneblussers hoopt met dit verhaal een klein beetje geluk te kunnen schenken, daar waar het momenteel hard nodig is. Onze dank gaat uit naar twee fantastische madammen, Taisiia Nakonechna & Anastacia Galouchka, die ervoor gezorgd hebben dat ons verhaal op zeer korte tijd naar het Oekraïens vertaald is. Onze bedoeling is om iedereen welkom te heten in onze mooie stad!”

“Mechelaars blusten ooit de maan, maar ook na het blussen is de warmte in de stad is gebleven. De liefde voor onze stad en onze legende delen we graag met nieuwe Mechelaars”, zegt schepen voor communicatie Rina Rabau Nkandu. “Voor mij persoonlijk is de legende van de Maneblussers ook een erg solidair verhaal. We zijn een stad die bij rampspoed solidair optreedt. Als het brandt blussen we samen het vuur. In die zin vind ik de gift extra symbolisch. We steunen het project omdat het een bijzonder mooi gebaar is van de makers van het boek die overigens het grootste deel van de kosten op zich nemen. Met onze extra inbreng kunnen we niet alleen de mensen in het nooddorp van een exemplaar voorzien maar ook andere Oekraïense families in Mechelen. We doneren exemplaren aan organisaties die Oekraïners thuis begeleiden en aan de bibliotheek Het Predikheren.”

Dirk Sinjan, centrummanager nooddorp Mechelen van Rode Kruis-Vlaanderen: “Het is een leuk initiatief, waar we bijgevolg ook dankbaar voor zijn. Want voor de bewoners van het nooddorp kan het een toffe manier om wat bij te leren over de stad waarin ze terechtgekomen zijn. Het boek blijkt immers niet alleen over de legende van de maneblussers te gaan: er zijn ook verwijzingen naar de geschiedenis van Mechelen en zelfs de Mechelse cultuur van vandaag. Dus we gaan er zowel de Oekraïense kinderen als hun ouders een groot plezier mee kunnen doen."