106 Mechelaars adopteren weesgedicht tijdens Week van de Poëzie

26 Januari 2022

106 Mechelaars adopteren weesgedicht tijdens Week van de Poëzie

Van 27 januari tot en met 2 februari is het de Week van de Poëzie en dat zullen ze in Mechelen geweten hebben. Eind december adopteerden 106 Mechelaars via de bibliotheek een prachtig weesgedicht, van gekende auteurs uit de poëziewereld, maar ook van jong Mechels talent. Schoonschrijvers en illustratoren brachten ze aan op de ramen en het resultaat kun je nu ontdekken al wandelend door de Mechelse straten.

© Foto: bibliotheek Mechelen

“Mechelaars reageerden massaal op onze oproep om voor een korte periode een weesgedicht te adopteren. Alle 106 werden dan ook in een mum van tijd uitgedeeld. De weesjes krijgen nu een weeklang een warme thuis in Mechelen”, vertelt schepen van cultuur Björn Siffer. “De auteurs van de gedoneerde werken zijn zowel bekende als nog te ontdekken dichters, maar ook lokaal beginnend talent. Met deze actie willen we poëzie samen op de kaart zetten en onze stad voor de gelegenheid omtoveren tot een bewandelbare poëziebundel.”

Kersvers schepen van sociale cohesie Rina Rabau vult aan: “De gekozen gedichten werden door zestien vrijwillige schoonschrijvers en illustratoren aangebracht op 106 ramen verspreid in Mechelen. Overal vonden ze opgeblonken ramen en enthousiaste bewoners die hen warm onthaalden met soep, thee en koekjes en een leuke babbel. De reacties zijn ontzettend positief en ik ben er zeker van dat de gedichten het gesprek tussen buren op gang brengen. Een blijver!”

Alle locaties zijn vanaf donderdag 27 januari (Dag van de Poëzie) terug te vinden op de website van Het Predikheren. Via de app izi.travel kun je zoeken op ‘Weesgedichten spotten’ en zo zelf een tochtje uitstippelen langs de raamgedichten of kiezen voor een reeds uitgestippelde route. Op de wandeling merk je trouwens dat niet alleen de poëzie de moeite waard is, maar ook de illustraties die je hier en daar zal ontdekken.

Poëtisch geschenk voor bibliotheekbezoekers

Twee klassen van het vijfde jaar BA Caputsteen schreven gedichten en maakten prachtige illustraties. De originelen zijn te bewonderen in de jeugdbib tot eind februari. Als cadeautje voor onze bezoekers werden hiervan prachtige poëziekaarten gemaakt die in Het Predikheren gratis worden aangeboden tijdens deze week.

Met de gedichten van deze leerlingen werd ook de nieuwe BIBtas ontworpen. Een stevige boekenzak met mooie woorden die je kan inwisselen voor 10 UiTPas-punten of die je kan kopen voor 5 euro.