De Maan - een nieuwe landmark voor Mechelen en een statement van de stad.

30 Oktober 2015

Björn Siffer is als voorzitter van De Maan en als cultuurschepen van Mechelen bijzonder fier op de realisatie van dit prachtige gebouw, waamee hij één van zijn drie grote werven gerealiseerd ziet. Het aanbod van De Maan zal de routine doorbreken en ons met verhoogde gevoeligheid laten proeven van het nieuwe, het gevaarlijke, het mooie. Met artistiek en algemeen directeur Stef De Paepe aan het roer zal De Maan een avontuurlijke koers varen en vanuit hun fantastische nieuwe thuishaven ook jong talent mee aan boord nemen.Onze jongste Mechelaars zullen het aanbod niet alleen smaken, maar ook maken. Er loopt een doorlopende lijn doorheen de gebouwen rond het Cultuurplein en dat is de lijn van jong talent. Jong talent wordt in Mechelen geprikkeld, gevormd en krijgt hier ook een toonplek. Het goud langs de buitenkant van deze catchy infrastructuur blinkt, maar de echte meerwaarde zit hem in de beleving van kinderen, jongeren en ouders. De Maan wordt een plaats van beleving, creatie, ontmoeting en dialoog. Het schepencollege besliste ook om het Cultuurplein autovrij te maken. Samen met het nieuwe terras van De Maan creëert deze beleidskeuze een nieuwe parel in onze binnenstad. De auto heeft plaats geruimd voor een intergenerationele ontmoetingsruimte voor de Mechelaar - die vanaf heden volwaardig kan genieten van deze uiterst charmante locatie waar naast beiaardconcerten ook tal van andere en nieuwe culturele programmatie zal plaatsvinden.  terras en het Cultuurplein op het snijvlak tussen huizen waar men zich kan laven aan cultuur.

 

De stad investeerde 3.8 miljoen € in de gebouwen die nu eigendom zijn van het gemeentelijk bedrijf AGB MAC dat gebouwen voor cultuur ontwikkeld en exploiteerd. De Heilige Geestkapel zal in de toekomst geëxploiteerd worden (verhuur voor evenementen, lezingen, MICE-toerisme, ?) door AGB MAC.

De Maan krijgt twee nieuw uitgeruste theaterzalen van met elk 120 en 180 plaatsen, een polyvalente ruimte, een café met terras, een atelier... De Maan zal ook plaats hebben om jonge theatergezelschappen te begeleiden in producties.

Met de nieuwbouw van De Maan realiseert Mechelen een landmark in het Vlaamse culturele landschap. Beeldsmederij De Maan zal met haar vernieuwde artistieke visie jongeren en grote mensen raken, verrassen, fascineren, verwonderen of doen nadenken. En liefst dat allemaal tegelijk.

De inplanting van De Maan naast het CCMechelen, de Academie voor Beeldende Kunst en het Stedelijk Conservatorium in het hart van onze stad geeft duidelijk weer dat de stad Mechelen kiest voor de prikkeling en versterking van het culturele DNA van morgen.

Jan Smets maakte een mooie reportage: http://www.mechelenblogt.be/2015/10/maanlanding waarin je kan zien waarom dit een echte architecturale parel is.